Natuur/milieu,  Stadsnieuws

Het VCP is in werking

 

Om half twaalf was het dan zover.

Het Verkeers Circulatie Plan werd ten uitvoer gebracht.

De Pollers in het centrum gingen omhoog.

 

 

 

Na een (korte) toespraak van wethouder Peter Smit (verkeer) die 10 minuten moest duren om de tijd tot aan half twaalf te rekken (wat overigens niet lukte)

 

 

drukte hij op een knop en ging bij de pollers bij het Spuiplein staan.

Langzaam gingen deze omhoog en hielden al het verkeer tegen.

 

 

Niemand kan het centrum meer per auto bereiken.

Lees ook hier voor het bericht van de gemeente Den Haag voor de consequenties.

Met een Segway reed de wethouder daarna een stukje rond het Spuiplein.

 

 

Tegenstanders van het VCP lieten waren overigens niet aanwezig, alleen de partij Trots op Nederland bezorgde een rouwkrans.

 

 

Bewoners van de Veerkades gaven nog eens aan hoe belangrijk schone lucht voor ze is. Blij stonden ze bij een doek die met “skeletten” werd vastgehouden. Voor hun zal de schone lucht nu gerealiseerd zijn. Voor de centrumring vraag ik het me af. Lees ook hier.

Please follow and like us:

16 reacties

 • Ruitenkoning

  ik zie het er weer van komen dat de detail handel weer met een bakfiets de bestellingen gaat rondbrengen zoals een dikke 60 jaar geleden. En dat noemen zij vooruit gang…..

 • Wil Vonk

  Ruitenkoning heeft gelijk; of je betaalt voor een dagkaart (15 euro) of je moet met een bakfiets op sjouw. De eenmanszaken kunnen niet voor 12.00 uur bestellingen bezorgen.
  Gehandicapten en mindervaliden gaan met dit VCP er op achteruit en buitendat worden de uitlaatgassen nu verplaatst naar andere delen van de stad. Ik ben en blijf erg kritisch.

 • Chris

  Vervolgens is het handig om een tramtunnel aan te leggen van halverwege het Zieken naar (voorlopig) het stuk Spui tussen Nieuwe Kerk en meubelzaak Hulshoff.

  Van deze tunnel maken de volgende lijnen dan gebruik

  1, 8, 9, 10 (vertakking voormalige Amm. en Schedeldoekshavens), 15 en 16 !)
  Dat betekent een enorme verkorting van de wachttijden (en dus betere doorstroming) en is derhalve een stuk handiger dan een tramtunnel bij de Koninginnegracht voor 8 en 9. Hij is ook veel korter en kost dus minder.

  Bovenop deze tunnel kan de Spui gracht terugkomen

  Dat is historisch verantwoord. Het doet de oude panden langs het stuk Spui tussen Bierkade en Veerkades weer tot hun recht komen en het levert mogelijkheden op om het water in de toekomst door te trekken langs Veerkades en Paviljoensgracht. Bovendien zou er met het oog op Culturele hoofdstad 2018 iets moois (haventje) van het Spuiplein kunnen worden gemaakt. Dat heeft consequenties voor de parkeergarage, maar dat hebben de bouwplannen toch.

  Het wordt weer mogelijk de binnenstad echt in te varen. De Nieuwe Kerk weerkaatst weer in het water (de fontijn heeft dat effect niet echt) en er ontstaat dus weer een foto-lokatie van internationale allure.. Geen Koolhaas kan op tegen het effect van water en Nieuwe Kerk.

  Voordeel van de tramtunnel die start bij het Zieke is bovendien dat er een wandelboulevard ontstaat bij de nieuw aan te leggen Historische Binnenhaven (Zieke) en dat men die kade kan gebruiken tijdens festivals voor “oude ambachten en markten”. Met de bovengrondse tram is dat onmogelijk.

  Tot slot wordt het mogelijk om de brug tussen Zieken en Spui (die nu “Spuibrug” wordt genoemd) weer te vervangen door een ophaalbrug (klassiek model, met het wapen van Den Haag)

  Daardoor kunnen boten tot 2m50 (hoogte Rijswijkseplein) de passantenhaven bereiken.

  Niets dan voordelen dus..

 • Inge

  Het is alleen jammer dat de gemeente geen rekening heeft gehouden met de bewoners van het Oud Centrum. Als je net achter de pollers woont heb je gewoon pech. Dat maakt het wonen in de binnenstad er helaas niet prettiger op.

 • Willem

  Hallo beste mensen.

  Mijn naam is willem en ik ben een van de verkeersregelaars die dagen lang in jullie, Den Haag heeft gestaan.

  Ik ben het niet eens, of oneens met het VCP van Den Haag. (ik woon daaar niet)

  Ik staat daar om mensen zo goed als kan door te verwijzijn via de info die ik heb gekregen.

  Maar ook in Den Haag merkte ik weer dat juist de mensen die er wonen weer van niks wisten.
  En dan opeens niet meer thuis konden komen.

  Folders nieuws op TV, Radio, een oproep van de gemeente om op de info avond te komen, vooral niet naar kijke!!!
  Ik zie heel veel mensen na de borden te kijken en dan weer snel hun hoofd weer weg draien, zo van IK heb dat bord niet gezien dus dat geld niet voor mij.

  PS een verkeersregelaar is iemand die aangeeft waar U heen moet of niet heen mag, (kan).
  Dus we zijn geen VvV kantoor of TomTom.
  evergeer@hotmail.com

 • SURESH

  het is misschien een idee om een chinese muur te bouwen met een dak er op met luchtfilters rond de centrum om de lucht stroom tegen te houden wie houden ze voor de gek,,
  als ze schonelucht willen moeten ze openbaarvervoer gratis maken en de oude auto’s opkopen ,,tot die tijd rij ik gewoon in mijn auto en betaal gewoon wegenbelasting ruim 200 euro per maand dus ik word samen met de rest van de automobilisten bestolen als we niet meer de centrum in mogen komen, wie denken ze wel dat ze zijn gemeente hersensloos..
  en de overige woonwijken mogen wel de overlast krijgen van alle verkeer ,kinderen kunnen niet meer buiten spelen, daar gaat je waarde van je huis en je kan net zogoed je winkel verkopen en weg wezen…
  kut stad

 • Mars

  voor het tot stand koming van het VCP is GEEN ENKELE gehandicapten-organisatie geraadpleegd….

  Democratie?

  Verdeel en heers heet het spelletje nog steeds….

  op exact dezelfde wijze pakken ze de drugsproblematiek aan: jaag ze gewoon naar de achterstandswijken! dan hebben “wij” er geen last meer van.

 • sanne

  Ze hebben idd niet aan de bewoners gedacht…. wat een onzin. Als je last van het verkeer hebt, had je niet in het centrum moeten gaan wonen. Ik ben er juist gaan wonen omdat ik het juist leuk vind die drukte om me heen maar nee… Nu moet ik 5km omrijden om thuis te komen, lekker mileu vriendelijk. Echt een onzin plan als er bewoners zijn die zich aan het verkeer storen dan moeten ze maar verhuizen. Gezellig in Ypenburg of Wateringseveld gaan wonen weinig verkeer (niemand wil er komen) en goedkopere huizen en geen last van de uitlaatgassen!!

 • Yv

  Het hele VCP is een hypocriete oplossing.
  Schone lucht?

  Ik ben sinds 2005 in Den Haag komen wonen.
  Het viel mij al op dat er heel veel verkeerslichten zijn en die zijn niet op elkaar afgesteld waardoor je geen gezonde doorstroom krijgt. Het irriteerde me zelfs dat je eigenlijk boven de 50km per uur moet rijden om wel een groene stroom te krijgen maar daar hebben ze de flitspaaltjes voor geregeld (de staatskas spekken).
  Ook in de buitenwijken wordt niet rekening gehouden met de jarenlange groei van auto’s dus parkeer problemen worden maar deels opgelost waardoor de overige wijken nog meer problemen heeft.

  Nu deze VCP in het leven is geroepen, zakt mijn broek helemaal af.
  “Oplossingen” in Den Haag maken zaken nog erger dat ze als zijn. Het is een orgaan van korte termijn visie en verschuift het probleem naar andere delen van de stad en/of het centrum. Het is net als een zak vuil verplaatsen en zeggen; “Zo probleem is opgelost!?!

  Niet echt doordacht en geeft nog meer frustratie dan al aanwezig!!

 • Linda

  De verkeersituatie in DenHaag centrum is op dit moment heel slecht.
  Er zijn zo veel wegen afgesloten, als gast weet je echt niet meer waar je heen moet.
  Ik heb ook gemerkt dat dit soms tot gevaarlijk situaties kan leiden, doordat veel mensen gaan twijfelen in het verkeer.
  Vandaag belande ik ook in een erg verwarrende verkeerssituatie, doordat er zo veel verschillende borden stonden en er meerdere mede weggebruikers de weg kwijt waren. Hierdoor reed ik per ongeluk een afgesloten straat in. Toen ik een agent wilde vragen hoe ik moest rijden kreeg ik per direct een bekeuring, en werd mij niet eens uitgelegd hoe ik dan wel moest rijden. Ik denk dat deze hele situatie niet bevordelijk is voor de gastvrijheid van DenHaag. Erg jammer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.