Historie,  Stadsnieuws

Herdenkingstentoonstelling bombardement Bezuidenhout in Atrium

Archieffoto tijdens herdenking bombardement Bezuidenhout

 

Nog even, en diverse herdenkingen worden weer georganiseerd met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Ook in het Atrium van het Stadhuis zal dit jaar vanaf 19 februari een tentoonstelling plaatsvinden, gewijd aan het “Vergissingsbombardement op het Bezuidenhout”.
Hieronder een persbericht.

Op 3 maart 1945 wilden de geallieerden de V2 installaties in het Haagse Bos bombarderen. Dit bombardement ging op gruwelijke wijze mis. Door verschillende fouten kwam een groot deel van de bommen terecht op het Korte Voorhout en in het Bezuidenhout. De harde wind wakkerde de branden aan die bij de bominslagen ontstonden. De brandweer stond machteloos.

De tentoonstelling ‘het vergissingsbombardement op het Bezuidenhout’ is van 19 februari tot 16 maart te zien in het C-deel van het Atrium en geeft een indringend overzicht van wat er op en rond 3 maart 1945 gebeurd is.

Deze tentoonstelling is ontwikkeld door het Haags Gemeentearchief in samenwerking met de afdeling Monumentenzorg en Welstand van de gemeente Den Haag en mede mogelijk gemaakt door de Stichting 3 maart en de ASN Bank.

Wat vooraf ging:
De V2 raket was een geavanceerd wapen waarmee Duitsland in 1944 hoopte de oorlog alsnog te winnen. Hij werd in september 1944 voor het eerst ingezet. De belangrijkste doelwitten voor V2’s waren de haven van Antwerpen en Londen. De V2’s die op Londen waren gericht werden vooral vanuit Den Haag en omgeving afgeschoten. Ze zaaiden veel schade, paniek en angst. Ongeveer 2750 Londenaren zijn omgekomen bij V2 bombardementen.

Op 2 maart 1945 kregen Britse en Nederlandse luchtmacht squadrons de opdracht om het Haagse Bos te bombarderen. Deze squadrons waren gelegerd op vliegbases Melsbroek bij Brussel en Vitry-en-Artois in Noord-Frankrijk.

Vergissing 1:
Commandant Basil Embry kreeg de order het zware bombardement voor te bereiden. Hij vond de richtpunten voor het bombardement te dicht bij bewoond gebied liggen en vroeg aan Londen of er mensen binnen een bepaalde straal van het richtpunt woonden. In Londen werd zijn vraag verkeerd begrepen en Embry kreeg te horen dat de huizen in die zone onbewoond waren. Hij ging door met de voorbereidingen voor de aanval.

Vergissing 2:
De coördinaten zijn per ongeluk verwisseld op Vitry-en-Artois. De coördinaten die ingetekend werden op een kaart van het Haagse Bos moesten zijn H.042 en V.064. Een onbekend gebleven inlichtingenofficier op Vitry-en-Artois maakte daar H.064 en V.042 van. Daar lag de rechter huizenrij van het Louise de Colignyplein. De piloten die van Vitry-en-Artois vertrokken was verteld dat zij een woonwijk gingen bombarderen die ontruimd was en waar dus geen mensen woonden.

Vergissing 3:
De wind. Om de bommen zo nauwkeurig mogelijk af te werpen hield men rekening met de wind. Om het Duitse luchtdoelgeschut niet te waarschuwen over de komende aanval werd de wind gemeten bij Tilburg werd een windkracht van 5 Beaufort gemeten en die windkracht werd doorgegeven aan de piloten. Boven Den Haag waaide het die dag echter veel harder. Er stond windkracht 9.

Op 3 maart 1945 om 09.00 uur ’s morgens vielen de eerste bommen. Het bombardement duurde nog geen half uur. Honderden mensen kwamen om. De brandweer was tot diep in de nacht van 4 maart in touw, maar te weinig brandstof, te weinig water en ondervoede brandweerlieden konden weinig uitrichten tegen alle, door een stormachtige wind aangewakkerde brandhaarden. De materiële schade was enorm. Meer dan 5.000 woningen, winkels en bedrijfspanden waren verwoest, alsook vijf kerken, vijftien scholen en een tiental grote gebouwen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.