Politiek,  Stadsnieuws

Herdenking Tibetaanse volksopstand

Herdenking bij de Chinese Ambassade

Alle foto’s zijn door Richard Mulder gemaakt.
 
Op 10 maart 2015 was de 56ste herdenking van de Tibetaanse Volksopstand in Lhasa in 1959 en van de vlucht in ballingschap van de Dalai Lama.
Het is ook de 7de herdenking van de ongekende golf van protesten in 2008 in Tibet, die hardhandig door China werd neergeslagen.
Dit jaar heeft de 10 maart herdenking een speciale resonantie omdat het in het jaar van de 80ste verjaardag van de Dalai Lama valt, een moment van bijzonder belang voor alle Tibetanen.


 

Zoals elk jaar achter hekken

 
Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet (ICT), zei: “In de aanloop naar de 10 maart herdenking zijn in Tibet de veiligheidsmaatregelen dramatisch verhoogd met massale militaire inzet, militaire oefeningen, en politiecontroleposten waar brandweerwagens permanent klaarstaan in geval van zelfverbrandingen. Ondanks de immense onderdrukking geven duizenden Tibetanen uiting aan hun culturele identiteit en aan hun intense toewijding aan de Dalai Lama. Deze dag betuigt ICT ook steun aan het Tibetaanse volk en aan de families van de 137 Tibetanen die zichzelf uit protest tegen de Chinese repressie in brand hebben gestoken. De laatste zelfverbranding, door de 40-jarige Tibetaanse vrouw Norsheg, vond 7 maart jl. plaats in de provincie Ngaba. ICT herdenkt de volksopstand en is solidair met de Tibetanen in Tibet in hun strijd naar vrijheid en rechtvaardigheid.”

 

Memorandum mocht niet persoonlijk worden afgegeven

 
International Campaign for Tibet markeert de 10 maart herdenking door:
–       het afgeven van een verklaring door ICT-president Matteo Mecacci bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève;
–       samen met Tibet-organisaties op 10 maart een memorandum over de situatie in Tibet te overhandigen aan de Chinese ambassade in Den Haag;
–       op 14 maart zich samen met duizenden Tibetanen en hun supporters uit heel Europa in Parijs te verzamelen voor een grote rally, om solidariteit te tonen met de Tibetaanse
vrijheidsstrijd en met de Dalai Lama in het jaar van zijn 80ste verjaardag;
–       deelname van ICT-staf aan een mars en rally naar het Witte Huis in Washington D.C..

Tijdens de rally in Parijs op 14 maart zal de “Verklaring van Parijs” worden gelanceerd, waarin deelnemers Europese regeringen en hun instituties oproepen om:

•       een gecoördineerde aanpak te ontwikkelen ten aanzien van het aanspreken van de  Volksrepubliek China op het mislukte beleid in Tibet;
•       de Dalai Lama en de Tibetaanse democratisch gekozen leiders op het hoogste politieke niveau formeel te ontvangen;
•       publiekelijk het voorstel van de Dalai Lama voor ware autonomie voor het Tibetaanse volk te onderschrijven;
•       er bij China op aan te dringen om de dialoog met de Tibetaanse regering in ballingschap te hervatten.

Het memorandum over de situatie in Tibet mocht niet persoonlijk worden overhandigd aan de Chinese ambassade in Den Haag; zoals elk jaar weer mocht het in de brievenbus worden gegooid….

 

 

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.