Stadsnieuws

Hemsterhuisbrug wordt weer een draaibrug

Hemsterhuisbrug
Hemsterhuisbrug wordt op dieplader getild

Vorige week donderdag fietste ik naar de Veenkade. Want wat was het geval? De Hemsterhuisbrug zou vrijdag worden opgetakeld om maar liefst een jaar te verdwijnen.
De kade van de Noordwal was echt aan vervanging toe. Deze is ruim honderd jaar geleden gebouwd op houten palen. Echter, door ouderdom en een bacterie in het hout, zijn de palen zo aangetast dat ze de kade niet meer goed dragen. De enige oplossing is dus een nieuwe kade.
Maar, naast de bomen moest ook de Hemsterhuisbrug hiervoor -tijdelijk- wijken.

hemsterhuisbrug
Draaimechanisme wordt op de dieplader getild

Ik wilde de brug in deze nog steeds hectische tijd nog even vastleggen. Of ik tijd zou hebben om het ophijsen van de brug te zien was nog maar de vraag. Maar een gracht zonder deze kenmerkende brug leek mij vreemd.

De Hemsterhuisbrug is een rijksmonument. Het is een gietijzeren brug, vervaardigd door de firma Enthoven in 1885 en verbindt de Veenkade met de Noordwal. Hij heeft ijzeren balusters met rijk versierde hekken. Lees en bekijk hier meer.
De brug gaat nu voor een jaar weg om die weer draaiend te maken. Ook komt er een aanlegplaats voor recreatie- en rondvaartboten en wordt het brugwachtershuisje in ere hersteld. Dat werd in 1934 weggehaald.

draaimechanisme brug
Het draaimechanisme van de brug wordt ingepakt, zodat het veilig op de dieplader getild kan worden

Na lang aarzelen ben ik op vrijdag toch ook naar de Noordwal gefietst.
Voor het ophijsen van de brug was ik te laat, maar wel was ik op tijd om te zien dat hij op een zware oplegger werd getild (eerste foto).
Het mechanisme, waardoor vroeger de brug gedraaid kon worden moest nog wel verwijderd worden.

Hemsterhuisbrug
Bovenop de brug: maar één zijarm (waar je tegenaan kijkt) is helaas afgebroken

Dit ging toch niet helemaal zoals gepland.
Tijdens de werkzaamheden (wat nog heel lastig was, want het mechanisme zat aardig vast) brak 1 van de gietijzeren zijarmen af. Deze werd wel op de oplegger getild, maar hoogstwaarschijnlijk zal een nieuwe gegoten moeten worden.

De werkzaamheden gebeuren in twee delen. Eerst wordt de fundering van de brug op de Noordwal aangepakt. Ook zijn er werkzaamheden aan de kademuur van de Hemsterhuisbrug tot aan de helft van de Noordwal.

Daarna is het stuk kade op de andere helft van de Noordwal tot aan de Bibliotheekbrug aan de beurt. Het eerste deel van de kademuur is begin november 2022 klaar. In april 2023 moet de hele kademuur klaar zijn en wordt de brug teruggezet.

Noordwal
Chris Schram van de Willemsvaart in de boot en rechts Peter Drijver kijken naar alle werkzaamheden.

Een draaibrug (voor het eerst in 40 jaar) en niet een verhoogde brug. Dit mede dankzij initiatief van de Willemsvaart, Peter Drijver, Stichting SHIE, Stichting Joods Industrieel Erfgoed, Eigenaren horeca Grote Markt en vele anderen.

Please follow and like us:

2 reacties

  • Peter

    Geweldig dat de grachten opgeknapt worden.
    Bootjes door de Haagse grachten.
    Heerlijk die ouderwetse gezelligheid.
    Mensen zijn vriendelijk op het water groeten altijd.
    Goed bezig Den Haag.
    Nu de muziekanten weer terug in de stad. Heerlijj ouderwetse gezelligheid.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.