Kunst/Cultuur

Karski en Beyond inspireren met schildering One Planet

Karski en Beyond
De schitterende muurschildering van Karski en Beyond, met Nelson Mandela op de voorgrond

Afgelopen maandag werd een nieuwe muurschildering onthuld van Karski en Beyond. Deze is maar liefst 13 meter hoog en 7 meter breed.
De “mural” beeldt twee jonge ‘changemakers’ uit: de Delftse Boyan Slat, oprichter van de Ocean Cleanup, en de mensenrechtenactiviste Satta Sheriff uit Liberie.
Aanleiding voor deze muurschildering is de 75ste verjaardag van de Verenigde Naties en haar SDG’s (Duurzame Ontwikkelingsdoelen).

One Planet
Interactieve tentoonstelling One Planet

Voorafgaand aan de onthulling konden jongeren die hadden meegedacht over de thematiek van deze mural de interactieve tentoonstelling in het Museon bekijken.
Het Museon en Omniversum hebben een samenwerkingsverband onder de naam “One Planet”.

Peter de Haan
Peter de Haan

Directeur Peter de Haan vetelde mij, dat veel mensen eigenlijk verbaasd waren, dát er geen samenwerkingsverband was. Dat dat nu pas het geval was.
De tentoonstelling One Planet in het Museon is prikkelend en laat je nadenken wat jij in/voor deze wereld kan betekenen.
Een kaartje voor het Museon is ook direct een toegangsbewijs voor één film in het Omniversum.

Karski en Beyond
Roelof Schierbeek legt uit wat er op de schildering te zien is

Na het bezoek aan de tentoonstelling werd naar het Omniversum gelopen, waar nog een aantal toespraken plaatsvonden.
Daarop vond buiten de onthulling plaats. Niet dat de schildering achter een doek zat: daar was hij denk ik veel te groot voor (eb veel mensen hadden hem al gezien.
Roelof Schierbeek van Karski en Beyond legde uit wat er te zien was in de afbeelding. Namelijk twee jonge mensen die strijden voor een betere wereld. Boyan Slat bedacht het initiatief de Ocean Clean Up om iets te doen tegen de plastic soup in zee. Plastic zie je op de schildering en het blauw bedekt deels zijn gezicht. Ook mensenrechtenactiviste Satta Sheriff uit Liberië is afgebeeld als een soort “superhero” met een cape om haar schouders.

Roelof vertelde dat jongeren Boyan meestal direct herkenden.
Maar dat in de schildering veel meer elementen zijn: hij daagde iedereen uit zelf goed te kijken en zelf interpretaties te vinden. (Zoals het lieveheersbeestje).

Karski en Beyond
Saskia Bruines en Robert van Asten

Meer informatie over de muurschildering en One Planet
De muurschildering is een initiatief van jongerenorganisatie UN Youth Impact met steun van de gemeente Den Haag, beeldende kunst centrum Stroom Den Haag en Museon-Omniversum. De muurschildering is een creatief verlengstuk van het wereldwijde gesprek van UN75 en een manier om discussies over de toekomst en hoe we willen dat deze eruit ziet, te vergemakkelijken.

karski en beyond
Jongeren betrokken bij de muurschildering

Het project viert de 75ste verjaardag van de Verenigde Naties en haar SDG’s. Het doel van de muurschildering is om stil te staan bij SDG 16 (Vrede, Rechtvaardigheid en Sterke Instituties) en jongeren te inspireren om bij te dragen aan een rechtvaardige wereld. Het ontwerp van de muurschildering is gemaakt door kunstenaars Karski en Beyond op basis van de ideeën van jongeren en schoolkinderen die deelnamen aan dialogen en een enquête.

Benieuwd naar een film van de onthulling?
Kijk hier bij Haagse Dingen

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.