Natuur/milieu

Halsbandparkieten overnachten op eiland Hofvijver
Elk jaar, na (en tot) het broedseizoen overnachten halsbandparkieten in grote groepen bij elkaar.
Soms leggen ze daar enorme afstanden voor af, dag in dag uit.
Tot vorig jaar overnachtten ze op het Malieveld en, tot grote ergernis van het CDA, in 2007 op het Korte Voorhout (waar ik hier al over schreef).

Dit jaar zag ik ze niet op het Malieveld, maar ook niet op het Voorhout.
Toen kreeg ik een mailtje, dat ze dit jaar op het eilandje in de Hofvijver overnachten (hoe frappant; nu hebben dus alle politieke partijen ermee te maken….).
Vanmorgen was ik helaas te laat om ze allemaal aan te treffen; de tram rijdt op zondag pas na 8 uur en kijkend door het raam zag ik al hele groepen overtrekken in diverse richtingen.

Toch waren rond de Hofvijver nog een vrij groot aantal. Wat rondscharrelend op de grond en in de bomen, etend en meeuwen pestend (ja echt waar! Ze bleven ze de hele vijver achterna jagen) vlogen ze rond een enorme herrie veroorzakend.
Wat mij enorm verbaasde was, hoe ze in kleine groepjes over het water scheerden en het water met de snavel of hun staart aanraakten; drinken ze op deze manier? Het is echt een heel indrukwekkend gezicht! Kijk maar naar het filmpje!

Please follow and like us:

8 reacties

 • Hanny

  Heeft J.P. wat muziek terwijl hij werkt. 🙂
  Het zijn er wel veel zag ik op de eerdere filmpjes. Het lijkt wel een zwerm spreeuwen, of kraaien, die ook gezamenlijk een slaapplaats zoeken. Ze passen wel bij Den Haag door hun kleur.

 • tagrijn

  Stomtoevallig veertede iemand me vanochtend dat het niet van die lieverdjes zijn. Het zijn vleeseters. Ze halen in het voorjaar de nestjes leeg en eten de jonge vogeltes van andere soorten op… Men wil daarom proberen ze uit te roeien.
  Dat is toch raar. Dan moeten ze iedereen die geen vegetariër is ook uitroeien.

 • Maurits Burgers

  Mooie opname. En ja, ik denk inderdaad dat ze drinken. Ik volg deze groene flitsen al jaren. In en om Den Haag is de grootse populatie (4000+ broedparen) die gezamelijk ‘roest’ zoals dat onder vogelaars heet.
  In het najaar slapen ze gezamelijk in een groep bomen na eerst vreselijk luid hun samenzijn te vieren.
  En nee @tagrijn, ze eten geen vlees maar zaden en noten en bloemknoppen en zo. Dat verhaal van die nestroverij lijkt me een urban legend.

 • admin

  Klopt wat Maurits Burgers zegt; uit diverse onderzoeken blijkt dat ze geen invloed hebben op onze “inheemse” soorten.
  Al zijn het dan omnivoren; nesten eten ze beslist niet leeg.
  Wat wel vervelend is, is dat ze bloemknoppen van bomen (zoals kastanje en walnoot) eten, waarbij ze maar ongeveer eenderde eten en de rest vernielen.
  Ze nestelen in oude gaten van bijvoorbeeld spechten, die niet meer in gebruik zijn.
  Ik vind het schitterende vogels en geniet elke dag van ze hier in de tuin en omgeving (al heb ik dan elk jaar minder walnoten 😉 )

 • SirCumSized

  Ik woon zelf tegenover het Haagse Bos en door de jaren heen heb ik steeds meer van deze groen-gele luidruchtige straaljagers gezien. Deze halsbandparkieten zijn dan ook geen nestrovers; deze info heb ik vanuit diverse vogelaars die ook in en om het oerbos van Den Haag rondstruinen. Ikzelf ervaar het iedere keer weer als een feest als ze met z’n tientallen over mijn hoofd scheren met hun hoge gemekker. Halsbandparkieten rules!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.