Wijknieuws

Haagse Aardwarmte Leyweg eindelijk van start

Haagse Aardwarmte
Koning Willem-Alexander opent de Haagse Aardwarmte Leyweg in 2012

Gelukkig!
Het Haags Aardwarmte Leyweg (HAL) gaat toch warmte geven aan huizen in Den Haag Zuidwest.
Vaak heb ik aandacht besteed aan dit project, omdat ik het geweldig vond. Een ideale vervanging voor fossiele brandstoffen wat echt in de toekomst (en liever direct) noodzakelijk is. We moeten van deze afhankelijkheid af, maar ook van de afhankelijkheid voor onze energie van bepaalde OPEC-landen 

 Haagse Aardwarmte toch van start

De Haagse Aardwarmte Leyweg kende veel tegenslagen.
In 2012 werd het geopend door Koning Willem-Alexander, maar in 2013 alweer door de crisis failliet verklaard. Meer kan je hier lezen.
Op zaterdag 7 oktober werd het startsein gegeven voor de Haagse Aardwarmte Leyweg (HAL).
Vanaf volgend jaar gaat deze aardwarmtecentrale dan toch echt warmte aan huizen leveren in Den Haag Zuidwest, zoals ik hier las.

Haagse Aardwarmte
Speciale boren die werden gebruikt om de laag te bereiken

Binnen nu en 5 jaar zullen zeker 4 centrales in Den Haag actief zijn en dit aantal zal de komende jaren toenemen tot meer dan 10 centrales. Door de ligging van Den Haag ligt de warmte relatief niet diep onder de aarde en is deze aardwarmte een zeer goede duurzame energiebron.

Unieke aardwarmtecentrale

Het bedrijf Haagse Aardwarmte Leyweg (HAL) heeft de 2 aardwarmteputten overgenomen die in 2010 zijn geboord voor de levering van duurzame warmte aan woningen in Zuidwest en in 2012 werden geopend. De HAL is de eerste binnenstedelijke aardwarmtecentrale in Den Haag en in Nederland en is daarom uniek.

Den Haag klimaatneutraal

Dit project kan een grote bijdrage leveren aan het duurzaam maken van de woningen in Den Haag Zuidwest. Maar ook aan het doel dat alle Haagse woningen in de toekomst geen aardgas meer gebruiken. Nieuwe woningen zullen ook geen gasleidingen meer bevatten zoals afgesproken.
De doelstelling van de gemeente is dat Den Haag in 2040 klimaatneutraal is.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.