Natuur/milieu,  Wijknieuws

Toch energie uit aardwarmte in Zuidwest?

aardwarmte
Stralen water komen uit de diepe aardlagen tijdens opening met Koning Willem Alexander

In 2012 opende Koning Willem-Alexander het in mijn ogen fantastische aardwarmteproject vlak bij het Haga-ziekenhuis in de wijk Leyenburg in Escamp.
Door middel van diepe gaten die in de grond waren geboord (waarvoor zelfs speciale boorkoppen waren ontwikkeld) kon de aardwarmte omhoog gebracht worden, waardoor onder andere nieuw te bouwen huizen van warmte konden worden voorzien.
Helaas werd dit aardwarmte project een fiasco.

aardwarmte
Het prachtige buizenstelsel binnen in het gebouw

In 2013 werd het voor Nederland unieke project failliet verklaard.
Reden was de economische crisis waardoor er minder huizen werden gebouwd en technische problemen bij de winning van de aardwarmte.
Doodzonde, mede gezien het gigantische bedrag dat hier al in was gestoken. De kosten waren maar liefst 21 miljoen euro.
Het kolossale roestbruine gebouw bleef dus ongebruikt staan.

Op dit moment wordt opnieuw bekeken of het project toch een doorstart kan maken. Vanuit het rijk is er meer aandacht voor geothermie en feit is, we zullen minder afhankelijk moeten worden van fossiele brandstoffen. Wijsmuller geeft aan, dat hierdoor het ook voor de corporaties weer gunstig is om mee te werken.
Tevens zijn de marktpartijen Hydreco, Perpetuum Energy Partners en het ED Fonds bereid om geld in het project te stoppen. De eerste verkenningen laten volgens hem zien dat een rendabele business case haalbaar is.

Er zal nog een flink bedrag in het project gestoken moeten worden, namelijk 3,7 miljoen euro. Hiervan zou de gemeente 700.000 moeten bijdragen.
Eerder had de gemeente al aangegeven hier geen geld meer in te willen steken. Ik ben dus benieuwd (en hoop het ook) of zij nu hier wel toe bereid zullen zijn.

Please follow and like us:

Eén reactie

  • opa Water

    Hopelijk word het dan toch nog een succes , in de strijd tegen de broeikasgassen is ieder initiatief belangrijk en zeker zo’n mooi project als deze !

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.