Wijknieuws

Groot onderhoud Drapeniersgaarde
Den Haag Zuidwest; het stadsdeel dat (nog steeds) behoorlijk aan verandering onderhevig is.
Het moet een prachtwijk worden; sloop en nieuwbouw zijn nog steeds aan de orde van de dag, zoals hier bij de Leyweg, waar de oude huizen van een van de laatste zijstraten (vlak naast de Hema) tegen de vlakte gaan.
Soms vind ik de nieuwbouw er wel erg mooi uit zien; jammer is dat nog steeds van sociale cohesie (in tegenstelling tot vroeger) weinig te merken is. Misschien heeft het tijd nodig, ik hoop het maar..Onze straat in Vrederust krijgt nog niet met sloop te maken, “ons” huis mag blijven staan.
Op de foto hierboven zie je links de eerste woningen gebouwd begin jaren 50 aan de de Drapeniersgaarde waar ik woon; duidelijk is te zien dat het vroeger polderlandschap was (weilanden met sloten). Klik hier voor een wat grotere afbeelding.
De foto bestaat uit een aantal foto’s die aan elkaar geplakt zijn en vanzelfsprekend niet door mij gemaakt; in 2008 mocht ik deze lenen en inscannen om te gebruiken voor het boekje 50 jaar Vrederust in woord en beeld; leuk!

Wij krijgen wel te maken met groot onderhoud.
Ik ben er heel blij mee; het is hard nodig gezien de staat van de woning en het geeft mij direct de kans eens een goede bezem door alles heen te halen; met 4 kinderen is het ongelooflijk hoeveel er zich overal opstapelt aan tekeningen, spullen die je bewaart, maar eigenlijk niet nodig hebt en ga zo maar door. ook is het natuurlijk een heerlijk gevoel weer eens alles een fris likje verf en behangetje te geven, rommel geeft een dergelijk onderhoud toch al!

Wat ik wel heel erg jammer vind is dat ook de gevel wordt gedaan, niet dat dat niet nodig is met al dat gehei in de omgeving; in ons huis zijn diverse scheuren ontstaan.
De steigers zie je al langs de huizen om ons heen staan en overal zien de tuinen er een stuk kaler uit dan voorheen.

Maar eindelijk heb ik veel druiven aan mijn geplante druivenstok (naast de prachtige clematis). Waarschijnlijk zal deze het niet overleven door de werkzaamheden, omdat deze natuurlijk tegen de gevel aan zit en eigenlijk alles moet wijken voor het reinigen en het repareren….
Ik hoop dat hij kan en mag blijven staan, want dit gaat me toch echt wel aan het hart.

Helaas ben ik nog steeds niet helemaal lekker; dus nog even een “dichtbij” verhaal (al geniet ik nog steeds van het even kalm aan doen).

Please follow and like us:

4 reacties

 • SirCumSized

  Hi Gera, leuk om de oude gescande foto te zien van Zuid-West; ik kan me nog herinneren toen ik aan de Erasmusweg woonde, zo’n 35 jaar geleden dat als ik naar Leyenburg liep er één en al brakke grond was tussen Zuid-West en Leyenburg. Stom om de stad zo snel te zien veranderen.
  En ja, sociale cohesie was vroeger makkelijker voor elkaar te krijgen omdat we eigenlijk een mono-culturele samenleveing hadden mét verzuilde groepen. Tegenwoordig is de samenleving opgebouwd uit meerdere culturen en met minder verzuild verenigingsleven dus komt sociale cohesie niet alleen op gang door middel van nieuwe woningen en wijkbeheer?

  In ieder geval sterkte met je gezondheid de komende tijd….

 • Lisa

  Misschien kun je nu alvast het druiven plant afleggen zodat je wel een plantje aan overhoud? Ik ben benieuwd hoe lang de werkzaamheden zullen duren.

 • Fred

  Leuk om te lezen dat de woningen aan de Drapeniersgaarde opgeknapt worden.
  Onze familie kwam er in 1958 als een van de eerste bewoners wonen. Drapeniersgaarde 30. We hebben er tot 1964 gewoond en heb de hele wijk rondom zien opbouwen. Prachtige tijd daar gehad. Een bewaker op de Drapeniersgaarde met een grote herdershond en een rubberknuppel die alle nieuwbouw toen moest bewaken. Als kinderen vonden we genoeg bouwmateriaal om houten zwaarden, blaaspijpen, zeepkisten enz. van te maken.
  Er was nog een noodkerkje (van waaruit mijn oma is begraven , die overigens op no.30 was overleden in de woonkamer). De scholen waren verspreid en pas na enige jaren kwam de Petrus Dondersschool in zicht (Hoofd meester Hendriks).
  Palm Pasen tochten door de wijk. Onze eerste TV die we daar kregen . Alle lichten uit in de
  woonkamer en kijken naar dat kleine Erres TV schermpje. De antenne’s op de daken.
  De bijkeuken waar onze poes een ochtend verstopt zat onder de wasmachine. We hoorden miauwen maar wisten niet waar dat arme dier zich verstopt had. Mijn moeder had de wasnmachine schuin gehouden om het water er uit te laten lopen en in die tijd is die stomme poes er onder gekropen. De gemeentestruiken achter de tuintjes, waar we als kinderen massaal indoken. Later zijn die stukjes grond bij de tuinen getrokken. Ouwe kranten ophalen in de vakantietijd.
  Slagbal met rondjes op het hobbelige veldje t.o. het eerste woonblok. Namen van families, Vonk,Demeijer,Koenraads,Murkes………… Heb nog de nodige foto’s uit die tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.