Natuur/milieu

Genieten van de bloedmaan en supermaan

Bloedmaan
Bloedmaan om 4.38 uur. ISO 1000, F5,6 S16/10

Tijden verheugde ik me erop: de bloedmaan en supermaan tegelijk!
Echt erop rekenen deed ik niet gezien de vele regen en bewolking van de afgelopen tijd.
Maar ineens klaarde het weer op en zagen de voorspellingen er goed uit.
Gisteren pas, na alle hectiek en drukte van de afgelopen tijd, heb ik Google geraadpleegd voor de beste instellingen om de bloedmaan te kunnen fotograferen. Want een dergelijke gebeurtenis wil je toch niet missen?

volle maan
Volle maan op 27 september

Het viel nog niet mee. Want mijn camera volledig handmatig instellen had ik echt nog niet onder de knie. Dus veel bijgeleerd en voor de zekerheid een notitie gemaakt voor de basis instellingen voor als de maansverduistering volledig was (al wist ik, dat dit altijd nog kon variëren).
Vast wat afgesteld, de zelfontspanner erop en de Canon op het statief gezet.

Helaas, ’s middags waren ineens de vooruitzichten volgens weerplaza slecht voor de maansverduistering. Bewolking zou waarschijnlijk roet in het eten gooien.
‘s Avonds dus maar een foto gemaakt van de volle (super)maan: dan had ik toch nog iets….
Wel natuurlijk de wekker gezet: dit wilde ik niet missen! Al was het door de wolken heen.

bloedmaan
Bijna volledige verduistering om 4.18 uur. F5.6, ISO 800, S1/1

Om 3.45 ging deze af.
Vaak kan je een bom naast me neerleggen, maar ik sprong (oké, stapte) direct mijn bed uit, deed de gordijnen opzij en zag een heldere lucht! De maan werd steeds meer een sikkel en kleurde waar hij werd verduisterd steeds verder rood.
In de slaapkamer hadden we een prachtig uitzicht, dus na een bak koffie (echt nodig, want mijn ogen werkten nog niet helemaal mee) de camera met statief voor het raam gezet.

bloedmaan
Bloedmaan tussen bladeren nog zichtbaar om 4.43 uur

Dank zij de zelfontspanner en het al redelijk onder de knie hebben van het wijzigen van de ISO waarde, diafragma en sluitertijd kon ik naast het kieken intens genieten van het indrukwekkende schouwspel, tot de maan verdween tussen de bladeren van de boom.

Bijna uit de schaduw van de aarde

Na even wachten kon ik nog een foto maken van de maan die weer uit de schaduw van de aarde kwam rond 6.10 uur.
Slapen lukte niet meer: ik was zo hyper! De totale zonsverduistering was fenomenaal, maar dit was zeker onvergetelijk….
Pas in 2033 is de volgende keer dat de supermaan en maansverduistering samenvallen. Dus nog even geduld voor wie het heeft gemist. De volgende bloedmaan is “al” in 2018.

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.