Gezondheid,  Sport/ontspanning

Frame Schaatsen voor iedereen met de Elfstedentoer

frame schaatsen
door frame schaatsen is de “elfstedentocht” voor iedereen mogelijk. Foto: Wiebe Sietze

Schaatsen voor iedereen met de Elfstedentoer in Den Haag en Scheveningen
Nederland is een schaatsland, we gingen half december 2022 dan ook massaal het ijs op toen het een paar dagen vroor. Stichting het Gehandicapte Kind en Sportbelang SGK vinden dat iedereen in Nederland moet kunnen schaatsen, dus ook kinderen met een beperking. Dit kan dankzij de nieuwe sport Frame Schaatsen. Hiermee organiseren zij de Samen Schaatsen Elfstedentoer waarmee ze onder andere naar Den Haag komen.

Bij Frame Schaatsen wordt gebruik gemaakt van een frame met een zitje en drie ijzers. Zo kunnen ook kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of bewegen, glijden over het ijs. De sport is een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind.

Samen schaatsen dankzij nieuwe frames
Programmamanager Inge Vos: “In februari 2021 lag er veel ijs en gingen we ook al massaal het ijs op. Terwijl kinderen zonder beperking aan het schaatsen waren, zagen we kinderen met een beperking langs de kant kijken. Zij wilden ook het ijs op. We zagen toen wel dat ze de frames van het Frame Runnen bijvoorbeeld mee het ijs op namen, maar de wielen onder dit frame zijn natuurlijk veel te glad.”

De stichting is toen naar de Nederlandse importeur van deze frames gestapt met de vraag of hij geen ijzers onder de frames kon (laten) plaatsen. Zo is het Frame Schaatsen ontstaan. Vorig jaar deed de stichting een pilot in Thialf, met succes. Deze winter organiseert de stichting de Samen Schaatsen Elfstedentoer.

De Elfstedentoer
Op elf schaatsbanen in heel Nederland kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar een gratis clinic volgen, verzorgd door de ervaren instructeurs van de Sven Kramer Academy. Je gaat een leuk schaatsspel doen, een parcours afleggen en natuurlijk rondjes maken over de baan. IJspret gegarandeerd! En na afloop krijg je een mooie medaille als herinnering.

Inge: “Het doel van deze toer is het Frame Schaatsen als duurzame sport te laten bestaan. We hopen dat er zoveel mogelijk locaties zijn die deze lessen in hun programma gaan opnemen. Een voorwaarde die we hierbij stellen is wel dat het inclusieve lessen worden. Kinderen met en zonder beperking samen laten schaatsen gaat heel goed. Je merkt dat kinderen heel flexibel zijn en makkelijk contact maken. Het leukste is nog dat iemand zonder beperking halverwege de les vraagt wanneer ze mogen omruilen. Ze willen allemaal wel eens op zo’n frame schaatsen!”

frame schaatsen
plezier voor iedereen op het ijs. Foto: Stephan Tellier

Gratis clinics Frame Schaatsen in Scheveningen en Den Haag
De gratis clinics zijn 14 januari van 11.00 tot 15.00 uur op de overdekte Cool Event schaatsbaan op het Kurhausplein in Scheveningen, en 15 januari van 10.00 tot 12.15 uur op IJsbaan De Uithof in Den Haag. Alle kinderen zijn welkom, met of zonder schaatservaring. En met en zonder beperking – want samen is alles leuker!

Naast professionele begeleiding vanuit de Sven Kramer Academy, is er ook een sportdocent van Sportbelang SGK aanwezig. Aanmelden kan gratis via samenschaatsen.nl. Daar zie je ook de andere data en locaties van de Samen Schaatsen Elfstedentoer. Meld je snel aan, dan zien we je binnenkort op het ijs!

Over Sportbelang SGK
Stichting Sportbelang SGK is sinds 1965 dé sportorganisatie in Den Haag waar jong en oud met een verstandelijke en of andere beperking kunnen sporten, bewegen en kan deelnemen aan evenementen en reizen. Hiervoor stimuleert, organiseert en begeleidt SGK sportieve activiteiten, die afgestemd zijn op het ontwikkelingsniveau, met het oogmerk de gezondheid van de deelnemers te bevorderen en hen een sociale en waardige plaats in de maatschappij te laten verkrijgen en behouden.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.