Koningshuis,  Kunst/Cultuur

Flash Back, een fantastische tentoonstelling

Flash Back
Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling door Willem I de hand te schudden

In het Mauritshuis is nu een geweldige tentoonstelling te zien. Flash Back, of Flash | Back.
De naam zegt het al: je gaat terug in de tijd, maar niet zo maar.
Op 1 juni werd deze nieuwe tentoonstelling geopend door Koning Willem-Alexander.
Ook hier was even sprake van een beetje teruggaan in de tijd: hij gaf namelijk symbolisch Willem I een hand door een gouden lijst.
Saillant detail: het Mauritshuis werd zo’n 200 jaar geleden door Willem I als museum geopend.

Flash Back
Drie fotografen vertellen over hun werk, hun drijfveer en bijvoorbeeld waarom juist die foto/dat schilderij. Kevin Osepa, Viviane Sassen en Anton Corbijn

Het Mauritshuis viert haar 200 jarig bestaan. Ik schreef al over de murals, maar ook de tentoonstelling Flash Back is onderdeel van de viering. Het is een spiegeling van het verleden naar het heden.
Op een waanzinnig indrukwekkende manier.
In de tentoonstelling namelijk “vertalen” zestien fotografen*, zowel gevestigde namen als aanstormend talent, het werk van 17de eeuwse meesters naar zestien nieuwe kunstwerken. Natuurlijk van meesters van wie de schilderijen hangen in het Mauritshuis.

Alle fotografen zijn van Nederlandse of Vlaamse bodem, net zoals de collectie van het Mauritshuis bestaat uit Vlaamse en Nederlandse Oude Meesters. Daarnaast is gekeken naar verschil in focus van de fotografen, van documentaire fotografie tot aan stillevens en (zelf)portretten.
De variatie van de verschillende werken is dan ook immens.

Flash Back
Martine Gosselink heet iedereen welkom tijdnes de opening

De werken van de deelnemende fotografen hangen dan ook in de ruimte van het “originele” werk of werken. Want soms zijn meerdere schilderingen als inspiratie gebruikt.
Martine Gosselink, Directeur Mauritshuis: ‘Onze schilderijen zijn honderden jaren op talloze plekken door duizenden ogen bekeken. Hoe kijken de meesterwerken terug naar ons? Wat vertelt de waardering voor deze kunstwerken in verschillende tijden, en wat zien wij niet maar de fotografen wel? Al deze vragen komen bovendrijven door deze terugblik naar de oude meesters van het Mauritshuis. In FLASH | BACK willen we de kunst écht tot onze diepste vezels laten doordringen.’

De fotografen liepen voordat ze begonnen aan hun “meesterwerk” door het museum om de collectie te bekijken. Soms wel 2, 3, 4 of 5 keer. En dan ook nog eens online.
Soms werd een hele schildering als inspiratie gebruikt, zoals ik al schreef, en soms zelfs alleen een detail. Soms zelfs de achterkant van een werk. Verwacht dus zestien keer een originele, verrassende kijk op zeventiende-eeuwse kunst. Geen enkele foto is een remake van het originele schilderij.

Flash Back
Morad Bouchakour met één onderdeel van zijn interpretatie. Sporen. En een achterkant van een lijst. De achterkant van zijn familiegeschiedenis. Indrukwekkend!

Ik ga niet alle geweldige nieuwe werken hier plaatsen. Vanzelfsprekend.
Neem een kijkje: ik kan deze tentoonstelling die loopt tot en met  t/m 16 oktober 2022 echt van harte aanbevelen!
Want niet alleen de foto’s zijn met zorg gemaakt, ook zijn ze met zorg opgehangen. EN ze misstaan niet in het Mauritshuis!
Neem ook eens een kijkje naar het prachtige boek dat bij deze tentoonstelling is uitgebracht.

* De deelnemende fotografen zijn: Sara Blokland, Morad Bouchakour, Anton Corbijn, Elspeth Diederix, Desirée Dolron, Rineke Dijkstra, Kadir van Lohuizen, Sanja Marušić, Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Kevin Osepa, Ahmet Polat, Carla van de Puttelaar, Viviane Sassen, Dustin Thierry en Stephan Vanfleteren.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.