Historie,  Stadsnieuws

Fietsenstalling Hollands Spoor

fietsstalling
 
Den Haag HS heeft een heel bijzondere overkapping aan de voorzijde van het station, rechts naast het stationsgebouw. Het is de perronkap van het zogenaamde eerste HIJSM-station, die vroeger als “rijtuigenkap” werd gebruikt maar nu de overdekte fietsenstalling is.
Deze kap werd gebouwd in 1862 en is daarmee de oudste, nog bestaande, overkapping in Nederland.
De kap werd tijdens de sloop van het oude station gedemonteerd en verplaatst. Vervolgens werd kap werd op nieuwe gietijzeren kolommen geplaatst, die van hetzelfde type zijn als de kolommen van de nieuwe perronkappen. Hij is bijna 100 meter lang en is (net als de rest van station Holland Spoor overigens) een rijksmonument.
Een prachtig gezicht, zoals het licht naar binnen valt.

 
In deze overkapping kan je dus je fiets plaatsen, althans, dat zou moeten kunnen.
Maar zoals je ziet op de foto, is er ruimtegebrek. Veel fietsen staan buiten de kap en niet in de rekken; daar is ook echt geen mogelijkheid meer toe.
Geen wonder! Den Haag is een fietsstad. Hoe kan je ook je in deze stad voortbewegen met de “heilige koe”?
 

regels voor stallen

 
Er is dus een chronisch ruimtegebrek.
Helaas, want als je je fiets niet in de stalling in het fietsenrek zet, maak je nog steeds (wegens de aangepaste A.P.V.) het risico, dat je brik plots is weggenomen en gestald is in het fietsdepot. Waar je hem de dag erop, tegen betaling uiteraard, weer kan ophalen (en je slot kapot is). Dat geldt overigens ook voor de foetsenstalling bij Centraal Station; een centimeter erbuiten, fiets weg als je pech hebt.
Jammer dat het fietsen wordt gestimuleerd, maar er zo weinig ruimte is hem correct te stallen! Ik kan wel een paar extra stallingen verzinnen in de buurt (al zijn het tijdelijke) alleen, dan gaan er wat parkeerplaatsen voor auto’s verloren.

Please follow and like us:

9 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.