Mens/Maatschappij,  Muziek

Een zeer geslaagd Bevrijdingsfestival 2015

Duidelijke boodschap

De achtste editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag heeft op het Malieveld bijna 60.000 bezoekers getrokken, een absoluut record voor het nog jonge festival. Zeker gezien het natte en stormachtige begin van de dag is het aantal bezoekers een bevestiging van de waarde van het evenement. Vorig jaar werden bij de entree 55.500 bezoekers geteld. Dit jaar passeerden exact 59.780 mensen de ingangspoortjes van het festival op het Malieveld. In het Wijkpark Transvaal en Theater De Vaillant trok het festival tegelijkertijd nog eens een kleine 4.000 bezoekers.

Karsten Klein ontsteekt symbolisch de vrijheidsvlam

Als ik kan, wil ook ik dolgraag het Bevrijdingsfestival meemaken.
Wat ik al schreef, ook het vieren van vrijheid is voor mij belangrijk.
Heel graag had ik vanaf het begin aanwezig willen zijn, maar het weer gooide roet in het eten. Van een stralende zon ‘s morgens, naar harde wind en stromende regen vanaf een uur of één gooide roet in het eten. Een kou op mijn rug en schouders had ik er niet voor over en het beloofde weer goed te worden. Een lang verslag, want met een paar woorden en beelden is het niet weer te geven.
Met de muziek van Typhoon kwam ik op het veld: op tijd voor de opening door wethouder Karsten Klein, die symbolisch de vlam aan stak.

Ondanks de harde wind brandt de vlam tegen de felblauwe lucht

De wind was te hard om in een cabine omhoog te gaan, dus moest de vlam door mensen in veiligheidsgordels aangestoken worden.

Druk bezocht optreden

Hierna trad Kensington op.
Even moest het optreden worden gestaakt: de wind bleef aanwakkeren, waardoor de doeken langs het podium weggehaald moesten worden.
De lampen en boxen gingen soms vervaarlijk heen en weer, maar gelukkig ging alles goed.

Piñata & Friends

Piñata & Friends wisten het publiek ook goed te vermaken: het bleef druk bij het grote podium.
Overigens overal was het druk: om over het Malieveld te lopen had je geduld nodig. Gelukkig was het een gezellige drukte: net als bij Parkpop zaten mensen soms op een kleedje om te genieten van de viering.

Het 5 voor 5 moment

Het 5 voor 5 moment vind ik altijd heel speciaal.
Prachtig was de Iranees, die op jonge leeftijd was gevlucht voor het regime in zijn land en mee danste met de dansers.

Voor ons was het op 5 mei 1945 wel vrede

Jörgen Raymann vertelde een verhaal. Wij vieren de bevrijding wel, maar die van Nederlands-Indië was veel later.

3JS

Hierna was het de beurt voor 3JS die als ambassadeur van de hulporganisatie Terre des Hommes tijdens het festival een nieuwe wervingscampagne lanceerde.

Dat was geen klein slokje

Radio Riddler was voor mij een verrassing.
Ik heb genoten van de reggae. Prachtig moment was, toen iemand uit het publiek mee mocht drinken uit “zijn” fles en een zoen kreeg.

de helikopter rond 20.00 uur

Ondanks dat ik oordoppen in had, was het geluid van de helikopter onmiskenbaar.
Jett Rebel, als ambassadeur voor de vrede werd hierin naar het Bevrijdingsfestival vervoerd.

Jett Rebel

Vanzelfsprekend trad ook hij op.
Ik hield het na een paar minuten voor gezien: de dag was lang geweest en grenzen voor mij overschreden: al was het het waard geweest.

de stille fanfare loopt door publiek

Het Bevrijdingsfestival Den Haag wil nadrukkelijk meer zijn dan alleen een popfestival, en dat was goed te zien op het Malieveld. Een belangrijk onderdeel was het Plein van de Vrijheid, dat dit jaar groter was dan ooit tevoren, met organisaties als Terre des Hommes (namens wie de groep 3JS optrad op het festival), Stichting Vluchteling, Amnesty International, ProDemos, De Haagse Hogelschool, Rode Kruis, Humanity House, Unicef en het Veteraneninstituut. Ook in de stadsbussen die de hele dag vertrokken vanaf het Vfonds Busplatform op het Malieveld stond de hele dag de inhoudelijke boodschap van 5 mei centraal. Daar waren onder meer lezingen over het Vredespaleis (door oud-minister Joris Voorhoeve) en het Indisch Verzet in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog, een bijdrage van oorlogsverslaggever Jan Eikelboom en een Vrijheidsdebat met Haagse politici en jongeren en een Vrijheidscollege door Petra Stienen. Verder traden in de bussen verschillende schrijvers, rappers en stand-up comedians op.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag werd georganiseerd door de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Festivents en AT Events. Met dank aan Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Jupiler, Hilton The Hague, Dunea, Sena, De Haagse Hogeschool, Cremers, vfonds, BankGiro Loterij, Postcode Loterij en Lotto.

Voor meer sfeer- en andere foto’s van optredens kijk hier (klik).
Herkent u zichzelf en wilt u een voor privé gebruik groter mail me gerust.

Please follow and like us:

Eén reactie

  • Nikki Olierook

    Aaaah, ontzettend gaaf dat ik met het flesje rosé op de foto sta. Was een prachtige dag en het optreden van Radio Riddler was echt amazing!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.