Historie,  Persoonlijk

Een stukje nostalgie: de Drie Musketiers

de 3 Musketiers: heerlijk!

 

Ik zat in de vijfde klas van de lagere school (dat heet nu groep 7 van de basisschool).
Elke keer als ik wat geld had, ging ik naar de sigarenboer die zich bevond op de kromming van de Vlierboomstraat tegenover de Vlierboomschool.
Ik “zat” toen op de Rutgersschool, die je via het schoolplein van de Vlierboomschool kon bereiken. Zoals bij elke school, was het snel dat plein oversteken, want natuurlijk lagen de scholen elkaar niet, althans, de leerlingen die op beide scholen zaten. Er heerste een ware concurrentiestrijd en een gevoel van, je mag hier niet komen want dit is ónze school.

Hoek waar ooit de sigarenboer zich bevond

Maar afijn, terugkomend op de sigarenboer.
Heel slim had deze sigarenboer een ware uitstalling van snoep. Van goedkoop tot duurder. Soms stond je tijden te kijken wat je voor je paar cent, een stuiver of zelfs een dubbeltje kon kopen, tot de verkoper wanhopig werd en nors zei, dat je maar eens moest opschieten.
Had ik geld genoeg, dan kocht ik steevast een reep van de Drie Musketiers: het lekkerste wat ik me kon voorstellen! De smaak proef ik nu nog.
Hij was gemaakt van gevlochten caramel, met daarover heen een laag heerlijke melkchocolade.
Helaas, van dag op dag werd deze uit de handel gehaald (hoewel, voor mij erg goed, als behoorlijk dikkertje uit die tijd).
Hij werd wel vervangen door de Curly Wurly, maar deze kon bij lange na niet tippen aan de overheerlijke smaak van de Drie Musketiers.
Ik ben benieuwd of iemand zich deze nog kan herinneren!
De afbeelding van de 3Musketiers is vanzelfsprekend gepikt van Google.

Update 29-10-2019!
De Action verkoopt Curly Wurly: lees hier

Please follow and like us:

47 reacties

 • Geertje

  Er is ook heel erg weinig van terug te vinden op Google Hanny!
  Het is net als de Blue Nix: ik vond dat het lekkerste waterijsje van Ola (zo heette het toen), waar ik verslingerd aan was.
  Bijna niemand kan zich die twee lekkernijen herinneren: misschien was het ook iets dat maar lokaal werd verkocht.

 • Joop Geuzenpartij!

  Ja! Het zal voor mij wsch. in mijn brugklastijd zijn geweest. Van mijn zakgeld kon dat er eens in de week wel af. Ook herinner ik mij dat ik in het winkeltje tegenover de MAVO in Amersfoort een sleuteldrop kocht voor 5 cent.

  In mijn geboortedorp Hoevelaken was het nog geaccepteerd dat je voor 5 cent bij de snoepwinkel binnenkwam, maar in de grote stad Amersfoort werd het me duidelijk gemaakt dat dat toch eigenlijk niet meer kon. We hebben het hier over de grijze oudheid van 1974.

 • P

  Zeker kan ik me die herinneren. Ik was er ook gek op en verbaas me erover dat veel mensen zich deze reep niet meer herinneren.
  Welk jaar zijn ze eigenlijk uit de handel genomen.?

 • Geertje

  Ja he Joop!
  Ik weet P. dat Mars in 1971 deze reep heeft ontwikkeld als reactie op de in Engeland populaire reep Curly Wurly. Maar 3Musketiers was veel lekkerder!
  Ineens was hij uit de winkels verdwenen. Wanneer precies weet ik niet helaas. Heb lang gezocht op internet maar er is weinig te vinden (was natuurlijk ook voor het internettijdperk).

 • Ron Minkema

  Weet het nog als de dag van gister. Mijn tante had vroeger een snoepwinkel. En als ik dan wat lekkers uit mocht zoeken, was dat steevast 3 musketiers. Zalig was dat, vooral die lekkere taaie caramel. Inderdaad niet te vergelijken met de curly wurly.

 • will

  Ik kan hem mij zeker nog herinneren, volgens mij kocht ik die bij de srv zo een kar die langs kwam met food,mmm die smaak wow nooit meer geproefd,curly wurly komt niet eens in de buurt,het coole aan die reep vond ik ook als je er in beet en je trok eraaan dat die caramel super lang werd en zag je de stukjes chocola een beetje uit elkaar gaan op de caramel hahaha,lekker man, jammer dat ze er niet meer zijn

 • will

  VERGEET NIET ALS JE BIJ YOUTUBE UITKOMT OM LINKS BOVEN IN DE HOEK OP HET PIJLTJE VORIGE TE KLIKKEN,DAN KOM JE WEER TERUG DEZE SITE

 • will

  Echt waar nog die smaak in je mond, dan wil ik een kusje van jouw hahah,maar ik zie op je fotootje dat je heel gelukkig bent,verdorie ben ik mooi te laat, voel me net de vierde musketier,die kwam ook wat later

 • kris

  Dit was mijn absolute favoriet. Ik denk wat er het meest in de buurt van komt is de vroegere “raiders” of nu “Twix” geheten.

 • admin

  Zeker weten Kris!
  Maar ook de raiders vind ik toen lekkerder.
  (Of zou je smaak in de loop van de jaren anders worden?)

 • Peter

  Hij was heel lekker juist zoals de zouki uit mijn jeugd jaren,1970 1975 denk ik .zou er veel geld voor geven voor die twee lekkere snoepjes

 • Marion

  Ik (geboren in 1967) herinner me deze ook nog. Heerlijk. De reden dat ik ernaar zocht op het internet, is dat mijn stapel kwartetkaartjes van ze terugvond. Drie kaartjes per musketier, samen het hele verhaal verteld.

  Het is een veel te hoge stapel, wat maar weer aangeeft dat ik ze veel te lekker vond. 🙂

 • Philippe Verschueren

  Ik was ook even op zoek naar de nostalgie van de ‘verdwenen’ snoepjes zoals : Treets, Raider, Bonitos, … en vond eindelijk de écht naam van de nu fake Curly Wurly, namelijk 3 musketiers. Ik was de naam al lang vergeten, maar weet nog dat ik elke zondag met mijn 5 frank pré snoep mocht kopen in het kleine snoepwinkeltje (Lido) bij ons in het dorp en regelmatig kocht ik dan zo’n reep. Deze was een stuk breder én langer dan de huidige curly wurly en bovendien veel lekkerder en veel goedkoper. Ook ik ben geboren in 1967 en het is dus inderdaad geleden van de lagere schoolperiode dat ik mocht genieten van die heerlijke 3 musketiers.

 • Paul

  En ik maar denken dat ik de enige was die dit fenomenaal lekkere snoepgoed kan herinneren. Tot gisteren, toen bleek dat mijn schoonzus het ook nog zo goed wist. Toen ben ik maar eens gaan Googelen en toen kwam ik hier als eerste uit.Ongelooflijk dat er zoveel mensen zijn die hier nu nog steeds aan denken. Of eigenlijk is dat helemaal niet onvoorstelbaar, da’s eigenlijk heel logisch. Ik meen dat ik 80 cent moest betalen voor die reep en dat was destijds een luxe om dat te kunnen, maar de smaak en het genot dat je ervoor terug kreeg was onbeschrijflijk goed. Drie Musketiers was inderdaad van de ene op de andere dag uit de winkels verdwenen. Misschien is het nu tijd om daar verandering in te gaan brengen. Ik ga kijken wat ik kan doen!

 • Henk Koelewijn

  Ja drie musketiers ken ik nog heel goed.
  Was inderdaad lekker, en ik had ook het 3 musketiers kwartetspel compleet.

  Die ben ik helaas kwijt. Als iemand hem heeft, en er van af wilt.

  Groet,

  Henk

 • Ronald

  Ik kan mij ze nog allemaal herinneren…, mijn ouders verkochten het ook. Maar wie kent nog minquis of minkwiz? Met het reclame liedje ” weet je wat zo lekker is… En dat werd op school natuurlijk een heel ander rijmpje. Ik ken niemand die zich dit snoepgoed nog kan herinneren. Wellicht de reden waarom snoepgoed uit de handel wordt genomen.

 • andrew

  ben ook van 1967,ik weet nog dat je ook nog een piepschuim vliegtuigje kon kopen bij de sigaren boer, maar de 3 musketeers…geweldig

 • Miran

  Oja, wij kregen zo nu en dan op zaterdagmiddag zo’n reep waar je dan de hele film zoet mee kon zijn. Een van de lekkerste snoepjes uit mijn jeugd. Nadien niks meer als dit geproefd. Maar op de vraag of de Amerikaanse 3 musketiers hetzelfde zijn als destijds…. nee kan ik je verzekeren. Ik was de hemel te blij dat ik deze vond in de tijd dat wij in Amerika woonde. Eenmaal thuis, de kinderen het verhaal verteld en wij natuurlijk ons installeren voor een filmpje met ieder zo’n reep. Toen voelde ik al dat het niet het gevlochten exemplaar was. En na de eerste hap hadden we allemaal een zelfde reactie…. bah! Chocolade smaakt plastic achtig en de vulling was het duidelijk ook niet. Nee vrees dat mochten we het willen hebben we gedoemd zijn om het zelf te gaan pogen maken…

 • peet

  Ik kan deze reep me ook nog goed herinneren. Ik zat ook op de lagere school. Vreemd dat ook in mijn omgeving, mensen zich deze reep niet herinneren.
  Ik weet nog dat ik het heel erg vond dat ie opeens niet meer verkrijgbaar was…

 • Caroline

  Nou en of ik het nog weet! We liepen in de pauze het blokje om naar het bakkertje die ze verkocht; en dan teruglopend naar school opeten. ´s Winters werd de caramel hard en kon je de happen afbreken, en ´s zomers was hij soepel en kon je er een punt van trekken. Maar hoe dan ook: na twintig sekonden kauwen was de chocolade weg en zat alle karamel aan je kiezen geplakt. En tóch vonden we dat heerlijk! XD

 • admin

  Je, echt he? 🙂
  Het was echt het snoep, waar ik het grootste deel van mijn “snoepgeld” aan besteedde….
  Jammer dat dat uit de handel werd genomen 😀

 • CEES JANSEN

  Geweldig die 3 musketiers. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Jammer dat ze uit de handel zijn genomen. Heb nog jaren hierna gezocht. Ik ga eens op candyonline.nl kijken en bestellen. Gelijk maar genoeg aanschaffen. Leve de jaren 60 en 70!!

 • admin

  Inderdaad Cees!
  Ik ben heel erg benieuwd of ze hetzelfde smaken. Kan jij dat doorgeven? Dan weten de anderen dat ook en ga ik ze ook bestellen!

 • admin

  Dank je voor je reactie Jan!
  Ik hou het dan bij de chocotoffees van de Aldi 🙂
  Die lijken er een heel klein beetje op…
  (beetje he? 😉 )

 • Coortje

  OMG….Die waren zo lekker !!!!! Ik proef ze nog …zo lekker taai/ plakkerig ze bogen helemaal om héérlijke vlechten !!!!

 • Astrid

  Heeeerrrliiijjjk die smaak drie musketiers
  Maar wie kent nog de kleine rolletjes drop en kleine pepermunten van King kregen we mee naar zondagsschool en dan een dropje en pepermunten op elkaar en snel in je mond en dan luisteren naar de bijbelverhalen
  Want we zongen ook vaak liedjes uit wie zingt mee christelijke liedjes

 • dirk

  Hey halokes,

  En of ik deze nog ken als 57 jarige oude ……. ook ik was stekezot van deze lekkernij.
  Heb ik zowaar toch na een beetje zoekwerk een belgische snoejes site gevonden waar deze blijkbaar nog kan besteld worden.
  Ikzelf heb het nog niet geprobeerd en zal het ook niet doen, wegens super lekker maar niet goed voor de lijn 🙁

  Let wel even op , want het verzenden is duurder dan de snoep zelf, maar kan het wel waard zijn.

  Hieronder nog even de link voor de liefhebbers >>>> enne NEEN ik heb echt geen enkele link met deze winkel.

  //aroyscandyshop.be/nl/koeken-chocolade/1615-3-musketeers-54-gr-040000422082.html?gclid=EAIaIQobChMI_Mvr5e_J8QIVchoGAB2ewAKcEAQYAyABEgLPnfD_BwE

  Groetjes SNOEPERS !!!!!!!!

 • admin

  Beste Dirk,
  Toch niet helemaal: ik heb gegoogeld een tijd terug, maar de naam mag erop lijken, het snoep is erg anders. Helaas….
  Maar bedankt voor je reactie! 😀

 • Cindy

  Wauw! Ik zocht deze vandaag op omdat ik “mijn verhaal” aan het vertellen was…
  Ik ben 48, en toen ik zo’n 3-4 jaar oud was, waren mijn ouders een huis aan het bouwen in een klein dorpje in West-Vlaanderen, België. Ik mocht toen vaak met 5 of 10 frank naar het kleine dorpswinkeltje, waarmee ik dan snoepjes mocht gaan halen. Ik was helemaal gek op zo’n 3 musketiers! En idd, ergens in de jaren 70, verdween hij plots uit de handel…
  En dan gaan we 20 jaar vooruit in de tijd, en op mijn 24ste ga ik in Schotland wonen.
  In België was er sedert die 20 verstreken jaren absoluut niks verkocht geweest wat ook maar op de verste verte op zo’n 3 musketiers leek. Maar in Schotland hadden ze de Curly Whirly! Ik heb hier wel al gelezen dat velen onder jullie vinden dat de 2 niet even lekker zijn, maar ik kan mij niks herinneren in mijn hele leven, waarvan de smaak mij zo hard terug katapulteerde in de tijd! En dan nog wel naar iets van toen ik nog zo klein was. Ik herinner me dat ik een hap van de Curly Whirly nam, en ik plots weer 4 jaar oud was en in dat kleine duistere dorpswinkeltje stond, omringd door al het lekkers, met die munt van 5 frank in mijn handje geklemd…

 • admin

  @Cindy
  Inderdaad vind ook ik het smaakverschil iets anders (ook door de zachtere karamel die nu wordt gebruikt en de minder goede chocola), maar voor wat betreft de herinnering (ook door de smaakbeleving) was ook ik weer even een klein meisje in de “sigarenboer” 😀

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.