Natuur/milieu,  Wijknieuws

Een natuurblog

Soepgans beschermt kleintjes van Canadese ganzen

 

In Vrederust is al een paar jaar iets heel hilarisch te zien.
Eén of twee koppels Canadese ganzen zwemmen met hun kuikens van water naar water. Maar niet alleen. Zij worden vergezeld door een witte soepgans. En deze beschermt de kleintjes! Waarom hij of zij zelf geen partner heeft is me onduidelijk, maar elk jaar weer sluit hij zich bij een koppel aan…


 

rups

 
Vrijdag ben ik naar de fysiotherapeute geweest om eindelijk eens wat te doen aan de pijn aan mijn schouder. Het onderzoek had tot gevolg dat ik me de afgelopen dagen toch in acht moest nemen: natuurlijk was de pijn heviger dan “normaal”. Morgen mag ik voor de eerste behandeling en ben blij toe. Ik hoop dat ik met een paar weken wat minder beperkt ben in de bewegingen en minder door pijn word gehinderd. Het belet me natuurlijk niet te genieten! Want wat is er veel moois te zien in de directe omgeving. Helaas nog geen vlinders, maar ruspsen zijn al wel aanwezig.

 

juffer bij vijver

 

Bij onze vijver is wanneer de zon schijnt ook af en toe een juffer waar te nemen. Er zal wel niet gepaard worden, daar is de vijver te klein voor. Maar het is een leuk gezicht ook deze insecten te zien zonnebaden.

 

Wordt de bij het slachtoffer van de salamander?

 

Klein dierenleed dat me even deed twijfelen om in te grijpen of niet.
Een bij was in de vijver gevallen en een watersalamander (vaag te zien) viel de bij aan. Uiteindelijk besloot ik de natuur zijn gang te gaan, tot de salamander haar belangstelling verloor: door het beeldje in het water kon zij er niet bij. De bij heb ik dus op een steen in de zon gezet waarna deze na droging weer wegvloog.

 

zeeschuim bij ondergaande zon

 

Deze laatste plaatjes zijn gemaakt op Kijkduin.
De zon ging onder maar enorme hoeveelheden schuim spoelden door de hevige wind op het strand. Een heel indrukwekkend gezicht!

 

schuim wordt door wind weggeblazen

 

Zie hoe het schuim door de storm wordt weggeblazen.
Heerlijk zo uit te waaien als je even uit je humeur bent….

Please follow and like us:

Eén reactie

  • Hanny

    Bij ons waakt ook een soepgans over jonkies van de Canadese gans. De soepgans houdt het hele jaar de Canadese ganzen gezelschap, terwijl er toch ook andere soepganzen rondzwemmen. Heel apart.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.