Kunst/Cultuur,  Wijknieuws

Kunstwerken Loevesteinlaan weer terug op sublieme wijze

Reliëfs weer terug in beeld

 

Den Haag Zuidwest heeft enorm veel kunst in, om en op gebouwen.
Veelvuldig zijn in dit stadsdeel op en aan de muren de meest prachtige objecten aangebracht.
In 2008 werd een boek uitgebracht “Goede sier gemaakt” (monumentale kunst in Den Haag Zuidwest). Dit boek geeft een inventarisatie van alle kunstwerken uit dit stadsdeel uit de periode 1945 tot 1970. Omdat in de afgelopen (en komende periode) veel sloop plaatsvindt (de herstructurering) werd opdracht gegeven voor dit boek, om ervoor te zorgen dat de monumentale kunst zo weinig mogelijk verloren zou gaan.
Aan de Loevesteinlaan waren prachtige keramische reliëfs van kunstenaar Jacques van Rijn aangebracht op de kopgevels van de Hengelolaan en Genemuidenstraat.
Zoals iedereen weet, werd ook hier sloop en nieuwbouw gepleegd en verdwenen deze reliëfs.


 

Druk bezig met bouw van nieuw kunstwerk

 

Gelukkig zijn ze binnenkort weer te bewonderen en vlak bij hun oorspronkelijke plaats, namelijk op de Loevestenlaan aan de zijde van het Zuiderpark schuin tegenover Pharos.
Kunstenaar Toby Paterson (Glasgow, 1974) ontwierp voor de keramische ornamenten een eigentijdse setting “Resetting” waardoor het werk ‘als herkenbaar baken voor de buurt bewaard blijft’.
Vandaag nam ik even een kijkje.

In de omschrijving van het boek “Goede sier gemaakt” staat de omschrijving van de kunstwerken op pagina 86 omschreven: zeer interessant te lezen!
Ik citeer een paar stukken.
– “verschillende elementen verwijzen naar de opbouw”; hoe frappant toen wederopbouw en ook de laatste tijd wederopbouw om Escamp uit een neerwaartse spiraal te krijgen.

– “Terugkerend in beide reliëfs zijn de gestileerde mensfiguren afgebeeld met voorwerpen in de bouw, bomen als symbool voor groei en herstel van het land, en het gezin dat werd gezien als hoeksteen van de naoorlogse samenleving”; een betere plaats dan het Zuiderpark is gezien dit citaat niet denkbaar. Het Zuiderpark, een plaats waar mensen en gezinnen samenkomen, bomen en groen, voor mij symbool voor herstel van alle vervuiling die een stad met zich meebrengt.

Ik ben heel benieuwd hoe het uiteindelijke kunstwerk eruit zal gaan zien, maar op dit moment kan ik alleen maar enthousiast zijn.

Please follow and like us:

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.