Natuur/milieu,  Stadsnieuws

Duiven: voor de één een ramp, voor de ander een passieDuiven en Den Haag; ze horen bij elkaar. Natuurlijk zie je overal de stadsduiven, maar telkens weer verbaas ik me als ik ’s morgens of ’s avonds naar buiten kijk en dan horden duiven ‘in formatie’ over me heen zie vliegen.
Niet iedereen is er even blij mee; was wordt ondergescheten en ze zijn haast niet te verjagen.
Maar ik kan er wel van genieten; prachtig zoals ze eruit kunnen zien.
Ook anderen vinden ze prachtig; zoals deze Indische man die ik tegenkwam op de Stationsweg. Uit alle richtingen kwamen duiven tevoorschijn om een ‘graantje mee te pikken’.


Vroeger waren er in de diverse ‘volksbuurten’ en dan vooral in Den Haag en omgeving de bekende duivenmelkers.
Het was een sport te proberen zoveel mogelijk duiven in jouw til te krijgen door ze weg te lokken uit andere tillen. Op elk (ja ik overdrijf zwaar) huis stond wel een til. Het was een pure passie voor menigeen. Of het nu alleen te maken had met de duiven zelf; ik vraag het me af, want veel meer dan koeren deden ze niet. Vreemde bewegingen en geluiden kwamen ook niet alleen uit de duiven; hun baasjes deden even hard mee. Ik vond het altijd een dom gezicht zoals volwassen mannen op en neer gingen met hun hoofd en die rare geluiden voortbrachten.
In de diverse ‘duivenwinkels’ werd trots gepocht over de prestaties van menig ‘melker’ onder het genot van een bakkie (of biertje) en het teveel aan duiven werd daar verkocht, wanneer de duiven niet gewoon weer los werden gelaten.

Helaas verdween de sport. Ofwel werden de duiventillen verboden (welzijnscommissies) ofwel de belangstelling verdween. Duivenmelkers zie je nauwlijks meer in Den Haag.
Zou dat een gevolg zijn dat Den Haag zoveel ‘wilde’ stadsduiven heeft?
De Put is zoals iedereen weet’ verbouwd. Onder het viaduct zijn ijzeren pinnen geplaatst om te voorkomen dat duiven zicht daar weer nestelen.
Onder de oude De Put was het namelijk één grote broedplaats geworden. Honderden duiven vlogen altijd af en aan.
Gelukkig zijn een aantal balken niet van deze scherpe punten voorzien, waarop de duiven een dutje doen terwijl de trams boven hun heenrijden. Maar echt broeden zie ik ze niet meer doen daar.
Een komisch gezicht; op de grond lagen twee stroken van deze pinnen. Heeft de harde regen en wind van eergisteren deze laten vallen?Please follow and like us:

2 reacties

  • tagrijn

    Inderdaad poepen duiven de hele boel onder, maar dan toch altijd nog liever dan die rot meeuwen. Ze vliegen laag over je heen in de stad en als iemand iets loopt te eten pikt ie dat zo uit de hand. Verdelgen die krengen.

  • gea v.d. sman

    Ik vind de parkieten die in het Zuiderpark en op de begraafplaats Eik en Duinen vaak vliegen veel en veel leuker dan die stinkduiven!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.