Persoonlijk

Druiven worden belaagd door de spreeuwen

druiven
Druiven geplukt voor de jam

In onze tuin staat een blauwe druif.
Elk jaar worden de takken dikker en houtiger.
Ik neem me telkens voor van de druiven (die heerlijk smaken, alleen met een grote pit) jam te maken. Telkens ben ik te laat. Duiven en ander vogels zijn me steeds weer voor. De hoeveelheid die er dan nog aan zit is nauwelijks de moeite waard.
Ach, ik vind het niet erg, de tuin is ook voor de vogels en ik weiger netten over de druif heen te gooien.

Dit jaar waren er zulke grote trossen en op zo veel plaatsen, dat ik weer het plan vatte jam te maken.
Het werd eind augustus en de enige vogels die van de trossen pikten waren vinken, houtduiven en een enkele merel. Er bleef dus ruim voldoende over.
Ik had dus geen haast. Hoe langer ze aan de struik zitten, hoe zoeter ze worden.

druiven
spreeuw eet de druif leeg

Vanmorgen schrok ik.
Ik hoorde veel geluid en keek door het raam.
Een hele zwerm spreeuwen was neergestreken op de druif.
In een mum van tijd waren de druiven geminimaliseerd. Toch maar even de tuindeur open gedaan om ze te verjagen. Snel vloog de zwerm (ik denk dat heter zeker 60 waren) tegelijkertijd weg. Dit had ik nog nooit meegemaakt hier!
Met de geleisuiker in huis vond ik het toch wel jammer alweer de jam te moeten missen!

druiven
druiven staan lekker te pruttelen

Later op de ochtend snel grote trossen geplukt (op de meest hoge na, die blijven voor de vogels) en gewassen. Daarna met wat kaneel op het vuur gezet en toen ze zacht waren gezeefd. Met geleisuiker weer laten koken en in potten gedaan die ik al had gespaard en/of gekocht.
In onze kast staan nu 4 grote potten jam/gelei en één is naar mijn jongste dochter gegaan.
De smaak? Heerlijk!
Ik hoop dat we volgend jaar weer zo veel druiven hebben. Maar weer zal ik geen net gebruiken. Ik moet er niet aan denken dat een vogel erin verstrikt raakt.

Please follow and like us:

3 reacties

 • Eduard Bekker

  Wij hebben ook druiven, maar hebben met waslijnen een sort pergola gemaakt. Dan vallen de druiven minder goed op en de duiven kunnen er al helemaal niet meer bij.
  Langs de muur groeit ook nog het een en ander.
  Dat is dan maar voor de vogels.

 • admin

  Slim!
  Bij ons hangen de druiven zowel onder als bovenop de pergola.
  Bovenop kunnen de duiven bij (wat ik prima vind) en onder niet. Daar zijn ze te zwaar voor.
  Maar de spreeuwen kunnen overal bij! En niet eerder kwamen ze in zulke grote getale 🙂

 • Niek

  Onze druif ‘de Blauwe van Boskoop’ is dit jaar wel erg uitgegroeid. Het gevolg dat we moeten bukken om op onze bank te zitten: buiten natuurlijk. Nu we dit hebben weggehaald heb ik heel veel rijpe en onrijpe druiven in plastic zakken. Enig idee wie iets ermee kan doen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.