Politiek

Demonstratie melkveehouders in verband met de crisis in de melkprijs

 

Melkveehouders hielden op dinsdag 14 en woensdag 15 april 2009 een demonstratie i.s.m. de NMV (Nederlandse Melkveehouders Vakbond) en DDB ( Dutch Dairymen Board) een actie op het Plein tegenover de Tweede Kamer in Den Haag, om de aandacht te vestigen op de crisis in de melkprijs.

Doordat de melkprijs inmiddels door het overschot aan aanbod met ruim 45 procent is gedaald, krijgen melkveehouders krijgen geen faire prijs meer voor hun melk.

De kosten van het produceren zijn op het moment hoger dan de opbrengst van de verkoop.

Hierdoor komen zeker startende melkveehouders zwaar in de problemen.

 

Maar ook kost de opslag en het produceren van de melkoverschotten (als melkpoeder) de samenleving enorm veel belastinggeld.

Graag zouden de melkveehouders aanpassing van de melkquota zien.

 

 

Buiten de actievoerders stonden ook negen koeien midden op het Plein, waarvoor toestemming was afgegeven.

Vee mag niet zomaar ergens neergezet worden; daar is een UBN (Uniek Bedrijfs Nummer) nummer voor nodig. Erg bijzonder was, dat deze voor deze actie was afgegeven! Ook de politie was zeer verbaasd dat dit was afgegeven.

 

 

Voorbijgangers bewonderden de koeien die rustig (en goed verzorgd!) op het Plein stonden.

Deze koeien waren voor het eerst dit jaar buiten; ongelooflijk zo rustig als ze alle aandacht over zich heen lieten komen.

Ook diverse politici lieten zich door de actievoerders voorlichten, zoals hier onder andere minister Van Middelkoop, die zich overigens niet liet overhalen een koe te melken.

 

Hieronder een interview met Sieta van Keimpema van DMB in verband met de noodzaak waarom vraag en aanbod op elkaar afgestemd moeten worden om zeker startende melkveehouders voor faillissement te behoeden.

 

Please follow and like us:

7 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.