Natuur/milieu

Dag van de Bij vandaag: help de bijen

Dag van de Bij
Geboorte van een bij: perfect plaatje voor de Dag van de Bij!

Vandaag is het de dag van de bij.
Mijn weblog staat vol natuurfoto’s en ook kan je regelmatig foto’s terug vinden van een bij.
Zelfs mijn kopfoto is er één van, maar een voor mij een hele speciale: de geboorte van een bij.
Ik kan dan ook niet anders dan even stil staan bij de Dag van de Bij, die vorig jaar door de Verenigde Naties werd uitgeroepen.

bij
Allemaal verschillende bijen en hommels in mijn tuin

De bij is een heel nuttig diertje. Ik besef dat veel mensen er (een beetje) bang voor zijn, maar zonder de bij geen voedsel!
De bij is noodzakelijk voor de bevruchting van vele gewassen. En, de bij steekt alleen maar als zij zich bedreigd voelt.
De vele berichten dat het slecht gaat met dit insect raakt me dus behoorlijk.
Ik kan me heel boos maken om neonicotinoïden die nog steeds gebruikt worden in “gewasbescherming”, onkruidverdelging, en zelfs mierenlokdozen (echt waar!) en vliegenvangers.

Round-up mag nog steeds verkocht worden in de winkel. Nog steeds mogen bepaalde giftige stoffen, terwijl het ook op de langere duur schadelijk voor ons kan zijn, gebruikt worden.
En er zijn nog steeds neonicotinoïden die in de buitenteelt wel gebruikt mogen worden die ook schadelijk blijken te zijn, en door het verbod van andere juist meer gebruikt worden.

Op mijn eigen manier probeer ik een bij vriendelijke tuin te creëren.
Ik heb het geluk, dat ik een tuin heb. Maar ook op het balkon kan je bijvriendelijk bezig zijn: het blijkt namelijk, dat bijen helemaal niet graag ver van hun nest vliegen voor hun voedsel!

Als iedereen de bij een beetje helpt, is de kans groter dat we nog lang van dit mooie diertje mogen genieten. Lees hier wat tips maar ook wat je beter in de schappen kan laten staan.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.