Overweging

Crisistijd en werk(loosheid)

Een overweging of column of hoe je het ook wilt noemen.
Het kan me niet schelen, maar ik zit met vragen.
De laatste tijd is de werkloosheid gigantisch.
De reden lijkt duidelijk; de economie moet weer aantrekken, we leven in een crisistijd.
Maar is alles wat wordt gezegd en geschreven wel helemaal waar? 


Een paar voorbeelden.
Thuis heb ik een man, die al meer dan een jaar dolgraag aan de slag wil. Hij is technicus en kan veel, in diverse sectoren.
De metaal, elektronica, mechanica; noem het op, zolang het niet te zwaar werk is, kan hij het.
Wat lees je in diverse media? De vraag naar technici is groot.
Ik begrijp dit niet. Hij solliciteert veel, maar hij krijgt afwijzing na afwijzing. De reden is vaak (voor zover je een reactie krijgt) dat hij ”niet de juiste papieren” zou hebben. Het lijkt mij sterk als ik zie wat hij allemaal heeft gedaan en kan. Is de vraag naar technici wel zo groot, of willen werkgevers liever goedkope krachten of (gratis) stagiaires?
Is de vraag naar technici daadwerkelijk wel zo groot?

Veel werknemers komen nu uit Oost-Europese landen. De reden zou zijn, dat in ons land deze werknemers niet te vinden zouden zijn.
Maar waar zie ik deze mensen onder andere werken? Neem bijvoorbeeld de bouw.
Hoeveel ontslagen zijn hier de afgelopen tijd niet gevallen?
Hoeveel werkloosheid is hier niet ontstaan door de ”crisis” en de banken die hypotheken nauwelijks meer willen afsluiten, zeker ten aanzien van starters (wat ten koste gaat van nieuwbouw en dus de bouwbedrijven)
Waarom nemen de bedrijven mensen uit MOE-landen in dienst, terwijl in ons land zo veel vraag naar arbeid is?
Ik snap het wel; mensen uit deze landen zijn natuurlijk veel goedkoper en zijn makkelijker te ontslaan….
Begrijp mij goed; ik heb niets tegen mensen die uit deze landen komen en besef dat hun situatie niet rooskleurig is, maar ik vind het vreemd dat mensen die werk hadden worden ontslagen en zij ditzelfde werk krijgen aangeboden. En ja, ik zag het van dichtbij gebeuren.
Nieuwe projecten; veelvuldig zie je, dat mensen uit de MOE-landen worden ingehuurd (en soms zelfs worden uitgebuit) en niet werkzoekenden uit Nederland.

De pensioenleeftijd is en wordt verhoogd.
Persoonlijk denk ik dat dit uiteindelijk onontkoombaar is.
Maar moet er aan de andere kant niet een betere bescherming en begeleiding komen voor onder andere de mensen die de 40 zijn gepasseerd of de mensen die een arbeidshandicap hebben?
Het lijkt mij vanzelfsprekend, want ook deze mensen moeten werken om voldoende belastinggeld op te brengen voor diegenen die niet meer kunnen/mogen werken.

Zou het niet eerlijker zijn om zeker de grotere bedrijven en (overheids)instanties verplicht te stellen bij hun werknemers een afspiegeling van de samenleving te creëren? Dus oud en jong, man en vrouw, van oorsprong Nederlandse en van oorsprong buitenlandse werknemers, gezond en met een handicap. Het zou ten eerste heel veel onnodige werkloosheid opheffen en ten tweede de uitkeringen drukken. Maar ook mensen die ouder worden en al bij een bedrijf werken, hoeven niet meer zo bang te zijn ontslagen te worden als het wat slechter gaat.
Mijn idee zou ook zijn bedrijven die een groter percentage werknemers met een arbeidshandicap in dienst hebben een korting te geven op hun belastingafdrachten, of een toelage te geven (maar dan ook structureel!); tenslotte scheelt het de staatskas als minder sociale uitkeringen uitbetaald hoeven te worden.
Dit alles maakt ook, dat de motivatie om alleen nog MOE-landers of goedkope jonge arbeidskrachten alleen in dienst te nemen afneemt bij werkgevers.Please follow and like us:

5 reacties

 • monique

  je hebt helemaal gelijk hoor!!!!
  mijn bouwvakker zit ook sinds kort thuis er is gewoon niks!!!
  leuk vooruitzicht op je 43e hij heeft alle papieren maar ook zijn banen zijn ingepikt
  door moe-landers erg frustrerend!!

 • Ferry

  Monique , ik denk niet dat het werk van jouw bouwvakker is “ingepikt ” door een “MOE”lander , maar dat hij gewoon ingewisseld is voor iemand die het goedkoper doet , voor de aannemer van een bouwproject dus.
  Aannemers die met scherpe offertes moeten trachten een order binnen te slepen.
  Mensen blijken anno 2012 slechts mensen .. … als ze van economisch nut zijn.
  Wie had dat ooit kunnen denken nog maar 4 á 5 jaar geleden , vlak voor de banken crisis en de huidige malaise.
  Nou ja , dat was voor die tijd ( 2008 ) ook al zo dus , maar niemand had het in de gaten , doordat heel velen het kennelijk goed hadden (huisje boompje beestje) maar in feite onwetend gehouden werden hoe het financiele systeem in elkaar zit , een misser van de 1% die meent te weten wat goed of niet goed is voor jou en mij en iedereen… de 99%

 • Frances van Rijn

  Hoe je het wendt of keert, de loonkosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen (o.a. ook door premies). Verdere stijging bedreigt m.i. de internationale concurrentiepositie van Nederland. Laten we er wel aan denken dat hoe meer bedrijven failliet gaan, des te meer werklozen we krijgen. In Europees verband gezien, heeft Nederland een van de laagste werklozencijfers. Van de kant van het bedrijfsleven snap ik het dus wel dat ze bijv. dmv het werken met MOE-landers en sinds kort Spanjaarden de bedrijfskosten naar beneden willen bijstellen (dat moet dan wel met de doelstelling zijn om het bedrijf door een moeilijke tijd heen te helpen en niet om de zakken van eigenaren van louche uitzendbureaus te vullen). Wie weet gaat het bedrijfsleven wel weer floreren en plukt iedereen op den duur hier weer de vruchten van. Banken zijn hun wonden aan het likken en proberen ook weer een buffer op te bouwen, evenals de pensioenfondsen. Het zal inderdaad even duren voordat alles weer goed verloopt en dat is zeker niet prettig als je werkloos bent of er een molensteen om je nek zit in de vorm van een hypotheek. Toekomstperspectief heeft niets te maken met links of recht, maar met tijd van leven….

 • Ferry

  Tsja uitzendbureau’s , een merkwaardig fenomeen , ik heb ze eigenlijk altijd beschouwt als een soort koppelbazen , die geld verdienen zonder er ook maar iets voor te doen …… En wat de koekomst betreft .. die is aan de duurzaamheid , de aardgasbel onder Slochteren is zowat leeg , de jaarlijkse extra miljarden voor de schatkist zullen we moeten missen . .. Samenwerking van bedrijfsleven , hoge scholen en universiteiten kan een nieuw elan brengen , nieuwe duurzame technologie is m.i. de toekomst , en kan daarbij ook nog eens de werkgelegenheid een push geven…

 • EdB

  Onder de nieuwe regering zal het niet beter worden………..
  Eenieder die op deze twee grootste partijen heeft gestemd dient geen commentaar meer te leveren.
  Helaas.

  Ed

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.