Kunst/Cultuur

Couperusjaar in het Literatuurmuseum

Couperusjaar
Couperusjaar in het Literatuurmuseum

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Louis Couperus overleed. 2023 is daarom uitgeroepen tot Couperusjaar en ook het Literatuurmuseum zet de spotlight op zijn oeuvre. Maandelijks presenteert het LiteratuurLab een artikel waarin een hedendaagse schrijver een aspect van zijn werk uitlicht en in het najaar komen de werelden van Couperus tot leven in een grote online expositie.  

 

Van oude vermoeide kolonialen tot jonge neurotische vrouwen. En van flamboyante neven tot verveelde kinderen. Louis Couperus (Den Haag, 1863 – De Steeg, 1923), een van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur, wist zich als geen ander in te leven in zijn personages en deze overtuigend te beschrijven. Dat maakt dat zijn prachtige romans nog altijd niet aan zeggingskracht hebben ingeboet. Toch is het op 16 juli al een eeuw geleden dat deze Hagenaar overleed.  

Couperus was altijd nieuwsgierig naar het onbekende en reisde graag. Hij bleef onderweg de chique Hagenaar, maar zag de wereld aan zijn oog voorbijtrekken en verwerkte wat hij zag in zijn werk. Zijn oeuvre biedt dan ook een caleidoscopische blik op de wereld. Hij verwierf vooral bekendheid met zijn romans, maar schreef ook poëzie, cultuursprookjes, historische romans, reisverslagen en columns.  

LiteratuurLab
In het online museum LiteratuurLab is elke maand een bijdrage te lezen van een hedendaagse schrijver. De eerste twee artikelen zijn nu al online te vinden: een tekst van Yannick Dangre over De stille kracht en een artikel waarin Roman Helinski schrijft over het zalmroze carnavalskostuum – te zien in het Literatuurmuseum – dat Couperus droeg tijdens het carnaval in Nice.  

Online expositie in het najaar
Dit najaar zoomt het Literatuurmuseum met een grote online expositie in op de werelden van Couperus. Er wordt een beeld geschetst van de uiteenlopende werelden en omgevingen waarin Couperus zijn verhalen liet plaatsvinden, of waar hij als reisschrijver zelf op bezoek was.  

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.