Kunst/Cultuur

Conflict!

 

De politie Haaglanden heeft op zaterdag 12 september Olof van Winden, directeur van het Haagse kunstfestival TodaysArt dat op 25 en 26 september in het centrum zal plaatsvinden, van zijn bed gelicht. Als reden van zijn aanhouding wordt ‘verdenking van opruiing’ aangevoerd. Na verhoor door de politie mocht Van Winden in de loop van de dag weer naar huis.

De donderdag erop moest de directeur opnieuw komen voor aanvullend verhoor.

De reden zouden de posters zijn die in en om Den Haag op de zogenaamde driehoekjes zijn geplakt door de organisatie.

Op deze posters staan de gevolgen van terroristische aanslagen op de Hofstad die niet eens zijn gebeurd. Ze beelden duidelijk het thema ‘conflict’ uit, dat het festival dit jaar draagt.

Ook staat er op videosite YouTube een filmpje waarin een aanslag op de Hoftoren te zien staat; klik hier voor dat filmpje.

 

 

 

 

Eerlijk gezegd, vind ik de manier waarop sterk overtrokken.

Je zal maar van je bed gelicht worden door een arrestatieteam voor dergelijke afbeeldingen!

Je ziet er 3 in deze blog; wees eerlijk; zijn ze nu zo erg, dat je van opruiing kan spreken?

Ik vind de film van Wilders, de tekeningen van Nekschot (zelfs sommige tekeningen van Fokke en Sukke) en zo kan ik nog wel doorgaan veel heftiger dan deze duidelijke uiting van een thema.

Natuurlijk waren de aanslagen op de Twintowers ernstig; en ja, misschien dat deze posters deze angst -en het conflict dat dit gebeuren ook bij veel mensen opriep!- weergeven. Maar er moet toch zeker sprake kunnen zijn van artistieke vrijheid? Vrijheid van meningsuiting? Zeker ten aanzien van kunst.

Van je bed gelicht worden door een eenheid gaat in mijn ogen te ver.

Ze hadden ook de directeur kunnen vragen naar het bureau te komen in plaats van onder dergelijke dwang.

Een misdadiger is hij niet. En naar mijn mening zijn de posters ruim binnen de marge van wat kan en mag.

Ik ben benieuwd wat de uitkomst zal zijn van alle schriftelijke vragen (door de SP en D66) die in de gemeenteraad zijn gesteld zal zijn.

Een stukje uit het persbericht van hun:

Het lijkt D66 overdreven dat de politie de posters behandelt alsof zij echt een gevaar voor de stad opleveren. “In een Den Haag dat zich profileert als internationale stad van vrede en recht en dat er naar streeft Europese Culturele Hoofdstad in 2018 te zijn, zou de vrijheid van meningsuiting moeten prevaleren.” D66 zal niet alleen in de gemeenteraad, maar ook in de Tweede Kamer vragen stellen over het optreden van de politie.

 

SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei gaat vragen stellen over de kwestie: “TodaysArt is een prachtig festival georganiseerd door gedreven mensen. Daar horen pittige posters bij. Het is reclame voor een kunstfestival en niet voor een fles afwasmiddel.

 

,

Please follow and like us:

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.