Natuur/milieu,  Wijknieuws

Bomen worden geïnjecteerd tegen de iepziekte

injecteren tegen iepziekte
iep wordt ingespoten tegen iepziekte

Veel iepen zijn en worden nog steeds geveld door de iepziekte.
Dit is een schimmel die ervoor zorgt, dat een iep snel sterft.
Op Wikipedia staat een duidelijk artikel hierover.
Duizenden bomen worden op dit moment geïnjecteerd tegen deze ziekte.
Als een boom de iepziekte (Ophiostoma ulmi) heeft verdroogt hij. De schimmel die de ziekte veroorzaakt, verspreidt zich in de houtvaten en de boom sluit deze af om verdere verspreiding te voorkomen. Door het afsluiten van de houtvaten verdroogt de boom en sterft uiteindelijk.
De iepziekte is zeer besmettelijk en veel bomen zijn al dood gegaan.

 

rondom wordt de iep ingespoten

Ondanks dat het enorm duur is, laat de gemeente Den Haag op dit moment, om te voorkomen dat deze bomen de iepenziekte krijgen, duizenden iepen inenten met een ander soort schimmel. Deze schimmel zorgt ervoor, dat de iep weerstand opbouwt tegen de dodelijke schimmel zodat hij beschermd is hiertegen. Het voorkomt dat de boom reageert op de schimmel.

Het injecteren kan alleen als de bomen uitlopen en in bloei staan. Ook moet mooi weer zijn. De bast moet namelijk droog zijn, zodat de boom het middel “opzuigt”, wat je ook daadwerkelijk hoort.
De hele stam wordt rondom (ongeveer op een afstand van 10 centimeter) ingespoten met het middel, wat overigens jaarlijks moet gebeuren.
Vandaag zag ik een groep mensen op de Erasmusweg alle iepen behandelen. Heel interessant te zien en te horen wat me verteld werd!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.