Natuur/milieu

Bezoekje aan de UithofGisteravond moest ik even uitwaaien in de Uithof.
Een ideale plek om even bij te tanken, stoom af te blazen of genieten van de natuur.
Maar nu ook ideaal eens te kijken, wat de nieuwe compact camera aan zou kunnen voor wat betreft macrofotografie.
Teleurgesteld was ik, na een aantal pogingen, helemaal niet.
Prachtig vind ik deze juffers; heel veel vlogen er rond in een gedeelte van de Uithof, waar een soort moeras is aangelegd.
Volgens mij is het een houtpantserjuffer. Hierboven een crop (ook verkleind) van het bovenlichaam. De plaats (bij het moeras tussen de bomen en struiken) als het inderdaad de houtpantserjuffer is, is ook niet vreemd; in tegenstalling tot andere pantserjuffers zet de houtpantserjuffer zijn eieren af in de schors van bomen en struiken langs de oever. De legboor van het vrouwtje is voorzien van een zaagrand, waarmee zij door het hout heen kan boren. Uit het eitje komt een zogenaamde prolarve, die op het droge kan overleven. Deze laat zich uit de boom of struik in het water vallen, waarna de larvehuid onmiddellijk openscheurt en de larve tevoorschijn komt. Deze kan een aantal uur overleven om al kruipend naar het water te gaan.
Nog steeds lopen de Galloway runderen die ook dit jaar weer zijn uitgezet rond op de met schrikdraad afgezette weilanden.
Deze prachtige waterbloem verraste me; nog niet eerder had ik Pijlkruid gezien in de Uithof.
Langs de zijkant van de sloot die ook hierop uitkomt zaten twee zwanen. Ik vond het wel een apart gezicht; niet meer aan het nestelen, maar wel bij elkaar bijna verscholen tussen het gras, klaver en riet.Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.