Politiek,  Wijknieuws

Bezoek Ella Vogelaar aan Den Haag Zuidwest

besloten bijeenkomst

Maandag (gisteren) bezocht minister Vogelaar Den Haag Zuidwest opnieuw (voor een zeer besloten groep).

Zoals ik eerder schreef, behoort dit stadsdeel tot een van de krachtwijken.

Door de gemeente werden aan de minister de plannen gepresenteerd die zij voor ogen hadden, zoals een Urban Center dat mogelijk in het Melis Stokepark wordt gevestigd.

 

 wethouder Norder

 

Wethouder Norder legde uit wat de gemeente allemaal voor plannen voor ogen had om van Den Haag Zuidwest een krachtwijk te maken.

Het bestaat uit 5 pijlers:

          Schoon, heel en veilig;

          Jongeren en gezondheid;

          Aanpak en begeleiding multiprobleemgezinnen;

          Werk, wijkeconomie en inburgering;

          Leefbaar wonen en een gevarieerd woonaanbod.

 

Een van de plannen was dus een Urban Center.

“Het Urban Center wordt een Leisure Center (wat een Engelse termen…..) gericht op jongeren waarin een programma geboden wordt aan jongeren van 12 tot 21 jaar dat aansluit op de wensen van de jongeren en waarin volop eigen initiatieven kunnen worden uitgewerkt. Het Urban Center is het antwoord op de verschraling van voorzieningen in Den Haag Zuidwest en biedt jongeren de mogelijkheid zich te ontplooien en hun talenten te ontdekken.

De gedachte gaat uit om hier tevens een overdekte skatebaan te realiseren.” Aldus de plannen van de gemeente.

Dat laatste vond ik geen gek idee; al vraag ik me af, wat er met de rest van het Melis Stokepark, waar zoveel kinderen spelen en anderen wandelen, zal gaan gebeuren (Je zou bijna denken, dat ook dit stukje groen volgebouwd zal worden…)

 

Bij de introductie werden de reacties getoond en uitgelegd van de reclamezuil, waar ik hier al over schreef.

Veel mensen vertelden over de vervuiling, de vervreemding en de huren die dusdanig hoog worden, dat ze moeilijk op te brengen waren. Oude woningen worden namelijk gesloopt en de nieuwe zijn veel duurder waardoor mensen zich “weggejaagd” voelen. Wel merkte je dat veel mensen graag in Vrederust/Escamp wonen en eigenlijk niet weg wilden.

Helaas werd hun die mogelijkheid ontzegd door de sloop en nieuwbouw.

 

eerste inventarisatie van kunst in Escamp 

 

Ella Vogelaar kreeg als eerste een boek overhandigd waarin alle kunst die aan de wanden/muren van Escamp hangt en hing was geïnventariseerd in opdracht van de gemeente. Veel van deze kunstwerken zijn nog aanwezig; een enkele is door de tand des tijd dusdanig afgesleten (zoals wandmozaïeken, die totaal versleten zijn), dat het helaas niet kon worden gespaard. Maar leuk dat het op deze manier toch bewaard wordt.

Door deze inventarisatie, kan worden gezorgd, dat de overige kunstwerken voor het nageslacht bewaard blijven en wat verwijdert moet worden door sloop een nieuwe bestemming krijgt.

 

Wat me ook opviel, waar al vraag naar was in eerdere gespreksronden, maar wat eigenlijk van tafel was geveegd, was dat men toch weer dacht aan een Havo/VWO in dit stadsdeel. Terecht denk ik; het is vreemd dat wanneer je hoger opgeleid kan worden, je alleen in een ander stadsdeel terecht kan.

 

social sofa 

 

Hierna bracht zij een bezoek aan een leegstaand winkelpand (waarvan er ruim voldoende aanwezig zijn op de Leyweg op het moment) waar men werkte aan de “Social Sofa”.

Dit is een betonnen bank die volledig, onder begeleiding van een kunstenares (Saskia van Haeren) werd bekleed met glasmozaïek in samenwerking met Steknet. Prachtig zoals die eruit komen te zien! 

Een komt in Vrederust te staan en een in Morgenstond.

 

 ella Vogelaar plakt een mozaieksteentje mee

 

Ook Ella Vogelaar, wethouder Kool en Norder plakten een stukje mozaïek op de bank.

 

bij het Melis Stokepark 

 

Vlak voor ze naar andere plaatsen gingen met een bus, werd nog even stilgehouden bij het Melis Stokepark, waar misschien het Urban Center komt.

Hierna bracht zij dus nog bezoeken aan andere plaatsen, maar daarbij ben ik niet aanwezig geweest.

 

Wat ik nog wel belangrijk vind te vermelden, zijn de plannen voor het oude ADO stadion in het Zuiderpark. Zeer ambitieus….

Ik quote: “De ambitie is de realisatie van een topsport accommodatie met hoogwaardige en enthousiasmerende sportactiviteiten. Naast topsport wordt er ook sportonderwijs gegeven van lagere school tot universiteit, met een landelijke en zelfs internationale uitstraling.”

 

 

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.