Stadsnieuws

Asfalt op Malieveld voor Cirque du Soleil

asfalt
Asfalt is zichtbaar op Malieveld

Vanaf 11 oktober zal Cirque du Soleil neerstrijken op het Malieveld.
Maar liefst 10 jaar lang zal dit internationale circus Den Haag “aandoen”.
Gelukkig, geen circus meer met dieren: liever een dergelijk evenement dan het oude Kerstcircus. Maar dat is mijn mening.
Toch schrok ik vanmorgen behoorlijk van het bericht dat het Malieveld asfalt kreeg!

asfalt
Grond Malieveld wordt klaar gemaakt voor Cirque du Soleil

Reden dus voor een bezoekje.
Helemaal achterin, waar ook het podium stond voor Pink vorige maand, was het Malieveld afgezet met grote hekken.
Ik zag een groot worteldoek (?) liggen, waarop een laag stenen en zand was gelegd.
Een eind verderop lag daar een cirkel met asfalt op.
Het asfalt ligt dus niet direct op de grond zelf maar gescheiden door het doek én de stenen. De grond van het Malieveld zelf zal dus niet aangetast worden.

Cirque du Soleil
De eerste wagens van Cirque du Soleil

Het ligt ook alleen op het deel, waar de artiesten gaan optreden.
Stabiliteit is noodzakelijk voor hun kunsten.
Het asfalt zal volgens de organisatie na het vertrek van het circus weer verwijderd worden.
Wel lijkt het mij een zware belasting van het gras van met Malieveld, dat nota bene vorig jaar voor maar liefst zo’n 650.000 euro is opgeknapt….
Ik ben benieuwd of het gras dan nog leeft.

Please follow and like us:

10 reacties

 • Toon

  @ Coby Fritz
  Het gaat over een stuk grasveld op het Malieveld ter grootte van een circustent. Een plek in de stad voor kermissen, activiteiten en demonstraties. Wat een overspannen reactie. Natuur…..

 • admin

  Het is natuurlijk wel een beetje vreemd, dat dit grasveld voor meer dan een half miljoen is opgeknapt wat nu teniet wordt gedaan (al is het een relatief stukje).

 • admin

  Henk, ook gras is natuur, al ligt het op een parkeergarage.
  Het Malieveld is onderdeel van het Haagse Bos, dat een beschermd stadsgebied is.
  Een heel speciaal stukje Den Haag dus 😉
  (Zelfs in de Middeleeuwen onderdeel van een oerbos!)

 • Kees Kouwenberg

  Oké…. Laten we niet door gaan draven. Het Malieveld is sinds de middeleeuwen een stuk Den Haag dat gebruikt is voor evenementen. Het is een grasveld, geen tropisch regenwoud waar duizenden zeldzame dieren leven. Het Malieveld is beschermd door de Akte van Redemptie (ik kan hier geen link aanmaken dus Google maar) wat op zich al heel bijzonder is voor zo’n groot stuk grond in een grote stad. Maar mijn punt, gras overleeft! Ik mag het woord onkruid van natuurliefhebbers vast niet meer in mijn mond nemen, maar toen ik dat nog wel mocht was gras onkruid. Oftewel, het overleeft, komt terug, of is anders heel gemakkelijk terug te planten. ‘Tijdelijk asfalt’ is natuurlijk onzin. Er ligt gewoon 10 jaar lang asfalt als ik het goed begrijp. Maar na 11 jaar is er weer gras. En dan hebben we wel mooi 10 jaar lang een prachtig circus in onze mooie stad gehad, dat de kosten van het opnieuw begrassen van dat rondje meer dan opgebracht heeft.

  Dus niet zo moeilijk doen.

 • admin

  Beste Kees, klopt!
  Door de Akte van Redemptie (die ik indertijd als eerste had aangegeven!) mocht het Malieveld niet worden gekocht: zoek maar op mijn blog 😉
  EN ja, het circus zal zeker veel opbrengen.
  Moeilijk doen? Je deed wel erg fel naar Coby: mag ook best rustiger….
  En eerlijk gezegd vind ik wel heel cru als een Malieveld voor meer dan een half miljoen wordt opgeknapt om een jaar later weer dat teniet te doen.
  Gras is dan wel een onkruid, maar het is zeker lastig op het Malieveld aan te leggen én te onderhouden.
  Ik hoop, dat het tijdelijk asfalt is en het er niet blijft liggen voor verdere evenementen (waarbij ik afvraag of dit is toegestaan).
  😉

 • Kees Kouwenberg

  Hey Gera, het is geenszins mijn bedoeling geweest om hier iemand persoonlijk aan te vallen. Als dat zo opgevat kan worden bied ik daarvoor mijn excuses aan. Het ‘niet zo moeilijk doen’ staat er nu ik het teruglees ook wel wat harder dan ik het bedoelde. Eerlijk gezegd vroeg ik me ook af hoe het met de Akte zat. Er mag namelijk niet gebouwd worden op het Malieveld… en ik vind asfalt leggen onder de noemer bouwen vallen. Vandaar denk ik ook het woordje ‘tijdelijk’. Zoals jij ook opmerkt, ik denk niet dat het is toegestaan het te laten liggen. Het geld is inderdaad een ander verhaal, maar ik blijf bij mijn standpunt dat dat rondje asfalt (tijdens het boerenprotest heb ik erover gelopen, en ja, het is een behoorlijk rondje, een kleine investering is (milieutechnisch gezien) om zo’n mooi evenement als Cirque du Soleil onderdak in onze mooie stad te geven. MITS het asfalt weer weg gaat!

 • admin

  Hoi Kees,
  We zijn het helemaal eens zo 🙂
  En ja, ik voel me niet snel aangevallen, maar sommige mensen wel. Het geschreven woord komt anders over vaak dan wanneer iemand spreekt: er komt dan ook lichaamstaal aan te pas.

  Ook ik denk dat asfalt onder de noemer bebouwing valt en denk dat het steeds verwijderd zal worden (en ja, wat was dat indrukwekkend -zag het ook tijdens het boerenprotest!).
  Maar, dan heb je ook een geweldig evenement!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.