Kunst/Cultuur

Alexine Tinne in het Haags Historisch Museum

Alexine Tinne
Directeur Tjeerd Vrij van het Haags Historisch Museum vertelt over de fototentoonstelling Alexine Tinne

Morgen is het zo ver. Dan kan je de nieuwe tentoonstelling “Alexine Tinne, fotograaf – haar wereldbeeld” bezoeken in het Haags Historisch Museum.
Gisteren mocht ik een kijkje nemen. Blij was ik daarmee, want zij was vrouw, net als ik. En zij was fotograaf en ook ik hou van foto’s maken (al noem ik mezelf geen fotograaf).
Maar zij als pionier in de fotografie en ontdekkingsreiziger, geboren in de 19e eeuw: hoe zouden de beelden zijn? En hoe ziet de tentoonstelling eruit?
En raar, nog nooit had ik van haar gehoord!

Alexine Tinne
Foto’s die zeer kwetsbaar zijn (overigens, niet allemaal van haar zelf, ook uit haar tijd of juist gevraagd/aangeschaft door Alexine)

Natuurlijk staat de directe informatie al in mijn vorige blog over deze tentoonstelling.
Ben je benieuwd naar meer info dan die ik hier geef, bezoek dat artikel. Of ook hier bij de Universiteit Leiden.
Hier schrijf ik mijn indrukken van mijn bezoek. En die waren echt goed. Ik was erg onder de indruk en gefascineerd van de prachtige tentoonstelling.
(Tip voor mensen van wie de ogen iets minder worden: neem je leesbril mee voor de donkere ruimten en kleinere foto’s want ook die zijn echt de moeite waard goed te bekijken).

Alexine Tinne
De bij de tentoonstelling passende diaspora van Dagmar van Weeghel. Ook zij heeft 10 jaar in Afrika gewoond en gewerkt. Tevens is zij getrouwd met een man uit Zimbabwe en heeft kinderen met een dubbele identiteit

Alexine was niet alleen de eerste Nederlandse vrouw die fotografeerde (sowieso stond de fotografie nog best in de kinderschoenen) ook kon zij wel de eerste nieuwsfotograaf genoemd worden. (Ga voor de uitleg maar naar het Haags Historisch Museum).
Tevens werd mij verteld, dat zij knap gebruik maakt van de meest specifieke eigenschappen van fotografie: spelen met licht en lijnen. Dit wordt goed zichtbaar in haar foto’s van de prachtige panden aan bijvoorbeeld het Lange Voorhout (waar zij heeft gewoond).
Kijk eens goed naar de foto’s: er zijn dingen die je opvallen denk ik!

Alexine Tinne ontwikkelde haar foto’s met behulp van een donkere kamer, die in een koets was gemonteerd. Of dat ook gebeurde met de foto’s die vlak bij haar huis werden “geschoten” weet ik niet, maar wel staat die koets regelmatig op foto’s van het Voorhout.

audio
audiofragmenten in Nederlands en Engels

Veel foto’s in de tentoonstelling mogen absoluut niet met flits worden vastgelegd, zo kwetsbaar zijn ze (origineel!!!). In maart zullen ze worden vervangen door nieuwe foto’s: een mooie reden dus nog een keer de tentoonstelling te bezoeken ūüôā
Niet alleen foto’s hangen daar. Want natuurlijk wil je informatie over de fotografe, haar leven, reizen en waar√≥m deze tentoonstelling? Via “oortjes” kan je in elke kamer/ruimte een audiofragment beluisteren. Ik raad die zeker aan!

Alexine Tinne
Links Maartje van den Heuvel, conservator fotografie van de Universitaire Bibliotheken Leiden en rechts Dagmar van Weeghel, fotografe en mede initiatiefneemster van deze tentoonstelling.

Alexine Tinne groeide op in Den Haag als dochter van een schatrijke zakenman. Tinne’s familie hield veel van reizen. Ook nadat haar vader in 1844 was overleden, bleef Alexine samen met haar moeder avontuurlijke buitenlandse reizen maken. Na haar moeders dood besloot zij niet meer terug te gaan naar Nederland, want zij had daar geen familie meer zoals zij dat “voelde”. In Zuid Afrika was haar “nieuwe familie”. In de tentoonstelling zie je heel duidelijk hoe ‚Äėinclusief‚Äô haar wereld was. Dit komt ook weer terug in de serie foto’s van Dagmar van Weeghel. Want “nog altijd is het nu, net als in de negentiende eeuw, een statement om mensen van verschillende huidskleur en komaf gelijkwaardig af te beelden”.

Bij deze tentoonstelling is een prachtig boek verschenen met zowel afbeeldingen als informatie over Alexine.
Geniet je ook zo van de tentoonstelling? Dan is dit boek zeker een aanrader!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.