Stadsnieuws

Aanbesteding busvervoer gaat gewoon doorWethouder Peter Smit heeft laten weten dat het Stadsgewest Haaglanden de aanbesteding van het Haagse busvervoer niet zal uitstellen, ondanks al het verzet van de vervoersbedrijven.
In een vergadering van de commissie Leefomgeving gisteren werd dit besloten.
PvdA, SP, D66 en GroenLinks kwamen nu ineens wel met steun van de PVV met een wetsvoorstel waarbij de drie grote steden zelf mogen kiezen of ze nieuwe ov-bedrijven de kans willen geven het vervoer te verzorgen.


Maar Peter Smit wil daar niet wachten en zegt dat de vervoersbedrijven morgen hun aanbieding voor het stadsvervoer moeten inleveren. Mogelijk verandert er met het aannemen van de wet wel iets voor de geplande aanbesteding van tram en RandstadRail want die laat nog een paar jaar op zich wachten.
De ondernemingsraad van de HTM zegt ook dat de ommekeer van de PVV vrijwel zeker te laat komt en dat het terugdraaien van de aanbesteding niet waarschijnlijk is vanwege mogelijke schadeclaims.Please follow and like us:

4 reacties

 • eric

  Het is verbijsterend hoe een stel politici met niet meer dan een klein beetje middelbare school economische kennis denk te kunnen snappen hoe ze in godsnaam “marktwerking” kunnen gebruiken als magisch instrument om magisch de kosten te verminderen. Er is geen ENKEL bewijs dat het werkt. Er is overduidelijk bewijs dat er geen marktwerking is: er zijn maar enkele private aanbieders (over een paar jaar nog maar 1) en er is geen keuze door de eindgebruiker welke aanbieder deze nu zal gebruiken: er rijdt maar 1 aanbieder op 1 buslijn. Iedereen met een beetje economisch inzicht SNAPT dat daar waar geen marktwerking is, er ook geen prijsverlaging dan zal ontstaan. Degene die beweert dat dit effectief is heeft ofwel een andere agenda (bevriende ondernemers met leuke opdrachten helpen (direct of via partijgenoot)) of is vreselijk dom. Het is op het misdadige af dat dit deze bekrompen martkwerking gedachten blijven doorwoekeren in weerwil van de bewijzen die laten ziet dat het gewoonweg niet klopt. En het is verbijsterend dat iedere keer genoeg politici niet (willen) inzien dat ze zich laten opnaaien door een of andere rijkelijk van geld voorziene lobby die met mooipraterij allerlei halve waarheden rondstrooien (zoals het beruchte gulden onderzoek van onze grote blonde leider) hoe mooi het allemaal kan zijn. Walgelijk

  Nog even voor de duidelijkheid de werkelijke toekomst:
  Er zijn nu nog een paar partijen die willen inschrijven. 1 grote partij is vorig al gestopt. Je moet veel geld hebben om een concessie over te nemen. Over een paar jaar is er wellicht nog maar 1. Hoe denk je dat die aanbesteding er uit zal zien? (Tja, alweer hoger?) En dan kijken we naar het personeel: Hoeveel mensen willen om de zoveel jaar een nieuwe baas met opnieuw slechtere voorwaarden. Niet veel.
  De bottom-line is: we gaan meer betalen (We zullen namelijk de winst moeten betalen, die komt echt niet van de grote hoop), we gaan minder service krijgen (die ene aanbieder is en blijft namelijk een monopolist zoals nu, alleen wil deze nu overal kosten besparen. Niet voor ons, maar voor zijn eigen winst.)
  Geloof me: ik ben geen helderziende.

 • eric

  @roel
  Ben het met je eens op een andere manier.
  Nee, de HTM moet dit soort dingen niet doen. Maar dat krijg je automatisch op het moment dat politici domme dingen gaan doen als: Het gemeentelijk vervoer bedrijf is nu een private partij geheel in handen van de gemeente. Vervolgens wordt er opeens aan WINST gedacht, en komt er natuurlijk een directeur die zijn stempel wil gaan zetten (danwel MOET gaan zetten, want diezelfde politici zeggen: nu jullie een private partij zijn kunnen we jullie lekker eruitzetten en laten vervangen door een buitenlands vervoerbedrijf die de eerste keer met een hele lage offerte komt. Daarna bestaat de HTM niet meer en heeft het buitenlandse vervoerbedrijf de markt voor zichzelf en da’s gek: die offerte is ineens niet meer zo laag. Maar dat is geen zorg voor de huidige politici, want die zijn dan weg.)
  Het is te idioot voor woorden dat dit soort strategische diensten in op monopolistische markten verkwanselt worden door politici (energie markt, ov, ..). Weet je wat: laten we de gemeente ook uitbesteden, dan wordt dat ook magisch goedkoper. Gaan we allemaal minder belasting betalen, wie wil dat nou niet……

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.