Mens/Maatschappij,  Muziek,  Stadsnieuws

75 jaar bevrijding wordt uitbundig gevierd

75 jaar bevrijding
Kijken naar de persconferentie vóór de kick-off van het Bevrijdingsfestival waarmee 75 jaar bevrijding wordt gevierd

Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding.
Het bevrijdingsfestival ziet er dan ook heel spetterend uit!
Gisteren vond de kick-off  plaats in het prachtige Hilton Hotel.
Code geel (wegens zware windstoten) en een pittige hagelbui trotserend fietste ik naar de Zeestraat.
Daar was het nog even spannend, want wegens het coronavirus werden tijdens een persconferentie nieuwe maatregelen afgekondigd. Zou de kick-off nog wel plaats kunnen vinden?
Ja dus: bijeenkomsten tot 100 man waren nog toegestaan.

Gisteren werd dus het volledige programma bekend gemaakt van het Bevrijdingsfestival Den Haag dat op dinsdag 5 mei 2020 op het Malieveld plaatsvindt. Als het virus geen roet in het eten zal gooien tijdens de viering van 75 jaar bevrijding.
Overigens werd ook het programma van de Haagse Vrijheidsweken onthuld.
Hieronder het persbericht: ik hoef het wiel niet een tweede keer uit te vinden 😉

75 jaar bevrijding
Luisteren in het prachtige Hilton Hotel naar het nieuws

Bevrijdingsdag wordt op dinsdag 5 mei gevierd met een breed scala aan concerten, lezingen, stand-up comedy, interviews en andere activiteiten op het Malieveld en in het gebouw van de Tweede Kamer. Wij vieren op deze dag 75 Jaar Vrijheid en beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat het de verantwoordelijkheid is van iedereen om vrijheid in stand te houden en te delen.
Naast de muziekpodia is er op het Malieveld ook weer een inhoudelijk programma met sprekers, een grote festivalmarkt en kinderactiviteiten. Bovendien staat dit jaar opnieuw een podium van het Bevrijdingsfestival in het gebouw van de Tweede Kamer.

ASN BANK STAGE
Het Bevrijdingsfestival Den Haag verwelkomt dit jaar een nieuwe naamsponsor voor het hoofdpodium: op het ASN Bank Stage van het Bevrijdingsfestival Den Haag treedt Ambassadeur van de Vrijheid ROXEANNE HAZES als eerste op. Zij komt met een helikopter van Defensie naar het Malieveld. Aansluitend op haar optreden opent premier MARK RUTTE officieel het festival, waarmee hij tevens het nationale startsein geeft voor de viering van Bevrijdingsdag, gevolgd door een optreden van de groep VANVELZEN met bijzondere internationale gastmuzikanten. Ook de Haagse band VALICE treedt hier op, net als de Britse eighties-groep LONDONBEAT. Het avondprogramma wordt gevormd door de rockband HANDSOME POETS, het hitduo SUZAN & FREEK en hoofdact DUNCAN LAURENCE, winnaar van het Eurovisie Songfestival 2019.

75 jaar bevrijding
Wethouder Saskia Bruines

SENA PERFORMERS STAGE
Het Sena Performers Stage wordt geopend met een optreden van de winnaar van de muziekwedstrijd TALENT EVENT, gevolgd door een aantal razend populaire hiphopacts zoals REY TRANQUILO, LAUWTJE en BOKOESAM. Ook zangeres MEROL en Ambassadeur van de Vrijheid KRIS KROSS AMSTERDAM – het trio wordt ook ingevlogen met een helikopter van Defensie – staan op dit podium. De Haagse organisaties GUAP en het HAAGS HIPHOP CENTRUM verzorgen showcases op dit stage. In de avond is het podium het domein van DJ’s, zoals de winnaar van het OH OH INTRO DJ CONTEST$HIRAK en slotact het internationaal succesvolle duo BLASTERJAXX.

VFONDS BUSPLATFORM
Een belangrijk onderdeel van het Bevrijdingsfestival Den Haag zijn de stadsbussen die de hele dag vertrekken vanaf het Vfonds Busplatform op het Malieveld met aan boord interessante sprekers. Dit jaar worden bustochten georganiseerd met AUTEURS VOOR DE VRIJHEID, PUUR GELUL met HARRY GLOTZBACH en PAULA UDONDEK, het HAAGS DICHTERSGILDE, de HAAGSE VRIJHEIDSAMBASSADEURS ON TOUR en SAMEN HIER MET MO HERSI. Ook wordt in één van de bussen een vrijheidscollege gegeven door SPLINTER CHABOT.

DEN HAAG OUTDOOR DANCE AREA
Het Bevrijdingsfestival Den Haag werkt opnieuw samen met de organisatie van het dancefestival Den Haag Outdoor, die op 5 mei alvast een voorproefje geeft van het festival op 29 augustus in het Zuiderpark. In de overdekte dancetent op het Malieveld staan onder anderen STEVE VERM, KEVIN ORDUÑADOMINIQUE BASS, LARRYKOEK, MARK VAN DALE & PETER VAN LEEUWEN, YVES, DE KRAAIEN, ZIGGY en DYNA.

TWEEDE KAMER PODIUM
Ook dit jaar heeft het Bevrijdingsfestival Den Haag een podium in het gebouw van de Tweede Kamer, met een minishow van WOEZEL & PIP en concerten van NURLAILA KARIM en RONDJE DOE MAAR. Op 5 mei kunnen geïnteresseerden in het Kamergebouw ook de tribune van de plenaire vergaderzaal bezoeken, de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ bekijken en meedoen aan een speurtocht (voor kinderen van 8 tot 12 jaar).

75 jaar bevrijding
Gerard van den IJssel van de R.G. Ruijs Stichting

SILENT DISCO vs. SILENT TALKS
De Universiteit Leiden is al meer dan 20 jaar gevestigd in Den Haag. Op de Campus Den Haag worden in totaal 17 Bachelors en Masters aangeboden. Met ruim 5.500 studenten en 91 verschillende nationaliteiten is de Campus Den Haag uitgegroeid tot een volwaardige vestiging van de Universiteit Leiden. Op 5 mei kan je op het Plein van de Vrijheid op het Malieveld bij het terrein van de Campus Den Haag tussen 12.00 en 18.00 uur naar een Silent Disco. DJ-duo FnB draait daar de fijnste hits waarop het met een draadloze koptelefoon op je hoofd heerlijk dansen is. De muziek wordt elk half uur kort onderbroken door een Silent Talk, een pop-upcollege door een aan de Universiteit Leiden verbonden professor, hoogleraar of docent.

HAAGSE VRIJHEIDSWEKEN 
Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt ook dit jaar voorafgegaan door de Haagse Vrijheidsweken met vanaf vrijdag 10 april tot en met vrijdag 10 mei een recordaantal van ruim honderd activiteiten in Den Haag, van rondleidingen en exposities, tot films, concerten, lezingen, debat en theater. De deuren van de ATOOMBUNKER onder het Wijnhavengebouw van de Universiteit Leiden gaan open voor publiek. Er zijn bijzondere EXPOSITIES in onder meer het Haags Historisch Museum, de Tramtunnel, het Museon en het Loosduins Museum. Er komt een publieksconferentie van het NIOD en er zijn Vrijheidscolleges van PHILIP FRERIKS en SHIRIN MUSA. THEATER NA DE DAM brengt op 4 mei een groot aantal theatervoorstellingen.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt georganiseerd door de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met On The Floor Events en AT Events. Met dank aan gemeente Den Haag, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Fonds 1818, ASN Bank, Jupiler, Sena, De Haagse Hogeschool, Cremers, Hilton The Hague, Universiteit Leiden, Colorworks, Prins Bernhard Cultuurfonds en het vfonds.

Meer informatie: www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.