Stadsnieuws

Zandmotor Kijkduin wordt aangepast wegens onveilige situatieAl heel vaak schreef ik over de zandmotor; hoe ik ervan genoot, maar ook hoe snel hij veranderde.
De berichten die je de laatste paar dagen leest zijn toch wel om van te schrikken vind ik.
De zandmotor voor de Haagse kust zorgt voor een gevaarlijke stroming in zee. Dit was natuurlijk al wel bekend, maar nu is deze stroming een stuk gevaarlijker. Langs de kust van Kijkduin staan dan ook borden dat je er niet mag zwemmen.
De provincie Zuid-Holland heeft nu besloten in te grijpen. Halverwege het eiland wordt een sleuf gegraven die de zee met de lagune verbindt.


Doordat de punt van de zandmotor onder invloed van wind en golven (sneller dan verwacht -ik las zelfs ergens 10 jaar sneller!- waarschijnlijk door de hevige wind en stormen afgelopen jaar) naar de kust is gegroeid, is er een geul ontstaan. Die zorgt voor de gevaarlijke stroming voor zwemmers tussen Kijkduin en Ter Heijde. Om die situatie op te lossen, verbindt de provincie de punt van het eiland aan het vasteland.
Dat gebeurt door stenen in zee te storten die worden afgedekt met zand wat op de foto zichtbaar is. De aanpassingen zullen voor dit weekeinde klaar zijn.

Maar of dit afdoende zal blijken te zijn?
Ik waag het me af te vragen. Ik vond vandaag dat het strand er al smaller uit zag dan dat ik de laatste maanden gewend was; of komt dit omdat het vloed was?
Ik ben bang dat de zandmotor een stuk minder lang zal zorgen voor een recreatief gebied en het zand zich snel zal verspreiden langs de kust. Jammer als dat zo zal blijken te zijn. Ik had me enorm verheugd op het volgen van de ontwikkeling van de flora en fauna op dit kunstmatig schiereiland.Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.