Mens/Maatschappij,  Politiek

West-Papoea en de Dag van de Nationale Symbolen

West-Papoea
Raki Ap, geboren in West-Papoea, jong als politieke vluchteling in Nederland gekomen. Zijn vader is 4 maanden voor zijn geboorte vermoord door het Indonesische leger.
Vanuit Den Haag strijdt hij voor het recht op zelfbeschikking voor de Papoea’s.

1 december 1961, nooit waren de mensen uit West-Papoea dichter bij onafhankelijkheid dan op die dag. In de Nederlandse kolonie Nieuw-Guinea werd voor het eerst de Papoea-vlag (de Morgenster) gehesen en het Papoea-volkslied gespeeld.
Echter, de onafhankelijkheid was heel ver weg bleek later.

West-Papoea
Een aantal van de aanwezigen onder een tentdoek: het was bar koud en regelmatig regende het

De westelijke helft van het eiland Nieuw-Guinea, wat vandaag de dag door Papoea’s als West-Papoea wordt beschouwd, kwam in 1660 onder gezag van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).
Toen Indonesië in 1945 haar onafhankelijkheid opeiste, kwamen de meeste gebieden van het voormalige Nederlands-Indië onder Indonesisch gezag. Dit gold echter niet voor de westelijke helft van het eiland Nieuw-Guinea, wat onder Nederlandse controle bleef. Tot 1969.

Ik lees hier bij Amnesty:
In 1969 gaf de VN Indonesië de opdracht een referendum (lees ook hier, red.) te houden waar de Papoea’s voor of tegen zelfstandigheid konden stemmen. Indonesië hield dit refendum niet maar wees in plaats daarvan tribale Papoea-leiders aan die deze beslissing moesten nemen. Onder druk kozen deze leiders voor aansluiting bij Indonesië. Sindsdien vechten in de binnenlanden zogenoemde vrijheidsstrijders met het Indonesische leger, dat hard en gewelddadig optreedt.

West-Papoea
De Nationale vlag wordt overhandigd om gehesen te worden naast de Nederlandse vlag.

 

West-Papoea
Morgenster wappert, het volkslied wordt gezongen

Ondanks dus de belofte van Nederland dat West-Papoea onafhankelijk zou worden, werd het ingelijfd door Indonesië. Onder druk van de Verenigde Staten koos de internationale gemeenschap ervoor deze bezetting te accepteren.
De inwoners werden als tweederangs burgers beschouwd. De Indonesische autoriteiten begaan veel mensenrechtenschendingen tegen de Papoea’s. Mensen die deelnemen aan vreedzame protesten worden gevangengezet. De politie treedt hard op tegen demonstranten en gebruikt daarbij veel geweld. Daarbij vallen vaak gewonden en doden. Gevangenen worden gemarteld en overlijden zelfs soms in detentie.
Genocide is wat ik op veel sites teruglees en hoor.

Wereldwijd wordt 1 december herdacht.
De Dag van de Nationale Symbolen.
Ook in Nederland werd deze dag “gevierd” op het Plein.
Met de Morgenster, hun Volkslied en de vraag aan Nederland zich in te zetten voor West-Papoea. Nederland heeft iets recht te zetten vinden zij.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.