Natuur/milieu

Weerkundige winter start met regen en harde wind

weerkundige winter
Onze weerkundige winter begon met hevige wind en veel regen

Gisteren begon de weerkundige winter, de astronomische winter start dit jaar op 21 december (omstreeks 17u59 minuten). Ter info: op de zuidpool blijft het een hele dag en nacht licht, op de noordpool is het net andersom, daar is het dag en nacht donker. Raar idee eigenlijk. Ik moet er niet aan denken dat het een hele dag donker is!
Het was woensdag een onstuimige dag. Er stond een behoorlijke wind, die nog best voor overlast zorgde, zoals boven op de foto. Onder andere hekken die bij de Mac stonden waren omgewaaid door de krachtige wind. Al was de temperatuur best hoog (ik denk een graad of 8) door de wind en regen voelde het veel kouder aan.

weerkundige winterWoensdagavond markeerde de overgang van zacht en onstuimig naar licht winters weer. Na een onstuimige dag met veel wind met pieken tot 75 km/u werd het in de avonduren eindelijk wat rustiger in de atmosfeer. De wind draaide van het westen naar het noordwesten en nam steeds verder in kracht af.

Deze verandering van windrichting hield helaas wel in, dat koudere lucht helemaal uit het noorden van Europa over de Noordzee richting Nederland trok. De combinatie van koude lucht boven het relatief warme zeewater creëert nu de perfecte voedingsbodem voor winterse buien. En die waren te zien vandaag. Vaak hagel waarbij gelukkig heel soms de zon zich nog wel liet zien.
Tijdens een hagelbui scheen vanmorgen de zon. Een hagelboog 😀
Al met al was het voornamelijk regen en hagel wat de pot schafte. Binnen was prettiger dan buiten, al moest ik er wel een paar keer uit.

Stabiel en droog weer lijken er voorlopig nog niet aan te komen. Het kan zelfs koud gaan worden. Een echte weerkundige winter dit jaar dus.
Mijn regenpak ligt dus klaar evenals de paraplu.
Ik duim dat ze niet nodig zijn, maar om een paar weken binnen te blijven zie ik ook niet zitten.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.