Natuur/milieu,  Stadsnieuws

Wandelen Schaapweipolder onmogelijk door waterberging Hoekpolder

schaapweipolder

In 2005 gingen we regelmatig wandelen in de Schaapweipolder, een prachtige polder, vlakbij Den Haag. De snelweg ligt er vlak tegenaan, en toch waande je je midden in de natuur (zie foto bovenaan).

In dat stukje ligt een schitterende molen; de Schaapweimolen, die nog steeds regelmatig te bezichtigen is op zaterdag. Een enthousiaste molenaar vertelt trots hoe de molen zijn huidige plek heeft; in 1988 is hij namelijk verplaatst vanwege de aanleg van de Rijksweg 19. Erin wonen doet hij niet; dat is niet toegestaan. Overigens werkt de molen nog steeds; hij helpt het polderwater op peil te houden.

 

 molen

 

Het heerlijke weer deze paasdag nodigde uit te wandelen.

Omdat we al zo lang niet meer hier waren geweest, en het zo’n mooi gebied was, dachten we daar weer even te lopen; misschien zouden we zelfs de molen nog even kunnen bekijken!

Maar wat was het gebied veranderd! Ik herkende het totaal niet terug.

stenen pijpjeNiet alleen was het gebied veel kleiner geworden door nieuwbouw, de bomen waren weg en grote hopen zand en klei lagen op de grond. Overal ook linten met de waarschuwing “Verboden toegang; asbest”.

We hebben een beetje langs de bergen aarde gelopen (waar ik een oud stenen pijpje vond) en via de molen zijn we een beetje teleurgesteld weer weggegaan.

 

 

 

 

 schaapweipolder

 

 

 

Thuis gekomen herinnerde ik me ineens, dat er wat met het gebied zou gaan gebeuren.

Na Googlen had ik het antwoord; gelukkig gaat dit gebied niet verdwijnen. Op dit moment is men bezig een waterberging te creëren om bij enorme wateroverlast een tijdelijke opslagplaats te krijgen. De Hoekpolder, waar dit gebied aan grenst, ligt in het centrum van het beheersgebied van Delfland en ligt daarmee op de grootste afstand van de boezemgemalen. Als gevolg hiervan is dit gebied het meest kwetsbaar voor de veiligheid van de kade en voor wateroverlast. Om deze reden is juist de Hoekpolder aangewezen als calamiteitenberging als onderdeel van de waterbergingen in de Zwethzone (een gebied van 78 hectare langs het riviertje de Zweth).

Wil je meer weten, op de website Hoogheemraadschap van Delfland kan je hier meer lezen over de waterberging, hier over de start, en hier over de planning en werkwijze.

De werkzaamheden zijn nu door de vondst van asbest stilgelegd, maar ik hoop dat we volgend jaar weer in dat gebied kunnen genieten!

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.