Natuur/milieu,  Stadsnieuws

Voorgenomen bomenkap in historische tuin Nieuwe Kerk

De nieuwe Kerk op het Spui is toch wel een van de mooiste kerken die Den Haag bezit, althans, dat vind ik.

De eerste steen werd in 1645 gelegd, nadat het inwonersaantal van Den Haag enorm groeide en de Grote Kerk vlak bij het Buitenhof te klein werd.

Hier ligt ook het het grafmonument van Spinoza; dit gaf mede aanleiding denkbeelden van Spinoza vorig en eervorig jaar te projecteren op deze kerk en de muren van het Spuiplein.

In 2006 werd deze kerk volledig gerestaureerd en in 2008 de hekwerken eromheen, waar ik hier ook al over schreef.

Tot zo ver niets aan de hand.

Hoewel?

Hier (klik) maakte ik mijn angst al kenbaar, dat door de bouw van het nieuw te bouwen cultuurcentrum de tuin van de Nieuwe Kerk wordt ‘opengegooid’ door van de historische muur deels een historisch hek te maken.

Wat blijkt nu?

Er zullen binnenkort veel (ook oude!) bomen worden gekapt in de prachtige tuin van de Nieuwe Kerk. Is dit vast een voorbereiding op de nieuwbouw? Ik ben heel benieuwd.

De Haagse Stadspartij heeft naar aanleiding van de voorgenomen kap een aantal schriftelijke vragen gesteld:Aan de voorzitter van de gemeenteraad

Den Haag, 26 januari 2010

Geachte voorzitter,

In de gemeenteberichten van 20 januari 2010 staan tot mijn verbijstering twee aanvragen voor de kap van bomen in de tuin van de Nieuwe Kerk. Onder verwijzing naar het reglement van orde leg ik het college de volgende vragen voor.

1. In de Posthoorn van 20 januari 2010 heeft het college twee aanvragen van kapvergunningen gepubliceerd m.b.t. de herinrichting van de tuin van de Nieuwe Kerk aan het Spui. Het gaat om 10 leilinden (stamomtrek 42-54 cm), 3 kastanjes (stamomtrek 33-47 cm), 1 iep (117 cm), 2 populieren (174-244 cm), 2 meidoorns (34-38 cm), 1 den (79 cm), 1 esdoorn (124 cm) en
2 tulpenbomen (41-42 cm). Kent het college deze aanvragen?

2. Is het juist dat deze aanvragen verband houden met de herinrichting van de tuin van de Nieuwe Kerk?

3. Wat houdt deze herinrichting precies in?

4. Wanneer zijn de buurtbewoners ingelicht over de herinrichting en in hoeverre heeft er inspraak of samenspraak plaatsgevonden?

5. Door wie en wanneer is besloten tot deze herinrichting?

6. Welke dringende noodzaak bestaat er om deze bomen te kappen?

7. Is het college met mij van mening dat de bomen in de tuin van de Nieuwe Kerk een wezenlijk onderdeel uitmaken van de historische tuin, en er alles aan gedaan moet worden om deze bomen te behouden? Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Joris Wijsmuller

Please follow and like us:

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.