Mens/Maatschappij

Voedselbank Haaglanden verhuist naar Wateringen

Voedselbank Haaglanden
Nieuwe pand van de Voedselbank Haaglanden

Dag Boomaweg, hallo Wateringen, las ik op de site van de Voedselbank Haaglanden. Want op 8, 9 en 10 januari gingen zij verhuizen van de Boomaweg in Den Haag naar De Lierseweg in Wateringen. Zowel het distributiecentrum als het kantoor van Voedselbank Haaglanden.
Voor de vrijwilligers even lastig per openbaar vervoer te bereiken als de Boomaweg, maar het is wel een enorme verbetering voor de Voedselbank. Het nieuwe gebouw is namelijk ‘Nul op de meter’.
Door duurzaam te werken wordt verspilling voorkomen én wordt veel geld op de energierekening bespaard.

Het gebouw krijgt zonnepanelen en drie warmtepompen en is heel goed geïsoleerd. Deze duurzame systemen heeft de voedselbank kunnen bestellen dankzij subsidie van de provincie Zuid-Holland. Ook de gemeenten Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer springen financieel bij.

Voedselbank Haaglanden
Grote ruimte voor zowel het distributiecentrum als de voedselbank

Vandaag besloot ik een kijkje te nemen bij het nieuwe gebouw.
Toen ik arriveerde, werd ik uitgenodigd voor een rondleiding.
Natuurlijk was ik heel nieuwsgierig dus sloeg die niet af. Ruim 14 jaar geleden was ik bij de opening op de Boomaweg: zou het verschil erg groot zijn?
En ja, ik vond het verschil best groot.
Een bestuurslid liet me, ondanks alle drukte, alles zien.
De hal, waarin al het voedsel werd opgeslagen voor zowel het distributiecentrum als voor de uitgifte van de voedselpakketten.
De rolband, waarop de kratten worden samengesteld.

Voedselbank Haaglanden
De koelcel is behoorlijk groot, volgens mij groter dan die op de Boomaweg.

De vriescel vond ik eigenlijk even groot als die van de Boomaweg, maar de koelcel vond ik beduidend groter.
Mooi!
Op de eerste etage waren kantoren en vergaderruimte. Maar ook een enorme opslagruimte.
Een groot centrum dus, vlak bij de snelweg maar toch ook bij de stad,

voedselbank
De rolband waarop men de kratten vult

Natuurlijk is de verhuizing nog niet klaar. Vandaag was men druk bezig en ook morgen is de verhuizing nog aan de gang.
Daarna zullen er nog aanpassingen gedaan moeten worden op de nieuwe locatie, maar het ziet er prachtig uit!

Hieronder nog een stuk uit hun persbericht:
Er is nog een nieuwtje. Deze week nemen we afscheid van Hendrik Beelen. We zijn hem zeer dankbaar voor zijn grote inzet als bestuursvoorzitter. Hendrik wordt opgevolgd door Sjaak de Bruijn, die veel ervaring opdeed in uiteenlopende landelijke politiefuncties. Sjaak is zeer gemotiveerd om het stokje over te nemen.

Bij de verhuizing en de verduurzaming krijgt de voedselbank veel hulp. Alle lampen in het distributiecentrum zijn vervangen door LED verlichting. Deze energiezuinige LED verlichting is gedoneerd door Signify. Het bedrijf Renor zorgt ervoor dat de verduurzaming van het distributiecentrum goed verloopt. Shell en Pon zetten alles op alles om de bestelbussen en vrachtwagens van de voedselbank duurzamer te laten rijden. Hierin investeren deze bedrijven momenteel veel tijd en geld.

Stichting Voedselbank Haaglanden draait volledig op vrijwilligers en op donaties. Alleen dankzij vele gulle gevers kan de voedselbank haar werk doen. In het distributiecentrum stellen vrijwilligers elke week bijna 2000 voedselpakketten samen voor klanten in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer. Deze voedselpakketten komen via 25 uitgiftepunten in verschillende wijken terecht bij de mensen die deze hulp nodig hebben. Daarnaast worden vanuit het distributiecentrum 14 voedselbanken in de regio van voedsel voorzien.

Elke week steken bij Voedselbank Haaglanden zo’n 180 vrijwilligers de handen uit de mouwen. Op 11 december zijn deze vrijwilligers tot hun grote blijdschap bij de Haagse Vrijwilligersprijzen uitgeroepen tot winnaar in de categorie vrijwilligersteams. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.