Natuur/milieu

Vieze lucht in de Harnaschpolder

Harnaschpolder

De luxe in Nederland heeft nogal wat consequenties.

Een is het afvalwater; een enorme hoeveelheid moet gezuiverd worden voordat het terug de natuur in kan.

In de Harnaschpolder is een afvalwaterzuiveringsinstallatie (vlak bij het Rijswijkse Sion en Den Hoorn) gebouwd die 75% van het water van de Haagse regio zuivert. En niet op een “gewone” manier, maar door middel van een biologisch proces.

 Maar dat gaf nogal wat overlast; stank.
Een rotte eierenlucht zou er hangen die voor sommigen zelfs ziekmakend was.
Toen dit speelde ben ik er gaan kijken (en ruiken) en heb een aantal mensen om hun commentaar gevraagd.

Eerlijk gezegd was dat heel anders dan dat de berichten ons moesten doen geloven. Er waren mensen die zeiden enorm te balen van de lucht, inderdaad. Maar dat waren voornamelijk degenen die er vlak naast wonen.

Zelf rook ik de lucht op een paar plaatsen wel; maar om nou te zeggen dat het onhoudbaar was? Niet eens evident aanwezig. Een gegierd weiland ruikt indringender!

 

Door Delfluent worden wel degelijk veel maatregelen genomen, om de stank in bedwang te houden; zodra er telefonische klachten komen gaan ze direct zoeken naar de oorzaak zo vertelden de omwonenden mij.

Ook nu nog staan er diverse maatregelen op stapel; extra ‘actieve koolfilters’ die aan het einde van de zuiveringscyclus worden geplaatst. Die filters moeten het laatste restje stank weghalen dat overblijft bij het zuiveringsproces. Delfluent hoopt er eind dit jaar mee klaar te zijn.
Verder worden alle voorbezink-tanks voorzien van een nieuwe overkapping die er niet meer afgehaald hoeven te worden bij het schoonmaken.

 

Een van de mensen die ik sprak, vroeg zich voorzichtig af, of het niet om het geld ging, van de mensen die klaagden; de huizen waren door de installatie minder waard geworden. Eigenaars hadden een financiële tegemoetkoming gehad, maar pas na deze uitbetaling is men gaan klagen.

De jongen die in de krant stond leek hun ook helemaal niet zo ziek.

 

Al met al voor mij een beetje een moeilijk verhaal.

We moeten allemaal van ons afvalwater af en dat dat op een milieuvriendelijke manier gebeurt is dat ideaal!

Ik hoop dat de Raad van State, die een dezer dagen hun oordeel zal vellen over de klagende partij ook de andere kanten in ogenschouw zal nemen, want mijns inziens doet Delfluent veel. Mensen zijn financieel tegemoet gekomen en waterzuivering is noodzaak. De lucht? Liever die geur dan de lucht die je bijvoorbeeld op de Veerkaden ruikt.

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.