Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Standbeeld voor Haagse Harry

Vlnr: Robert-Jan Rueb, kunstenaar Bouke Schuemie en weduwe Nienke van Akkeren laten standbeeld in klein zien

Foto: ©Henriette Quest

 

Gisteren, en nee, dat is géén 1 april grap, werd bekend gemaakt dat Marnix Rueb als Haagse Harry, een standbeeld zal krijgen op één van zijn favoriete plekken: de Grote Markt.
Dit is mogelijk, omdat hij postuum op gisteren de Cultuurprijs van de stad Den Haag heeft ontvangen. Hij is de schepper van het populaire stripfiguur Haagse Harry. De prijs omvat een bedrag van € 50.000 dat de erven hieraan zullen besteden.
Het keramieken kunstwerk is ontworpen door de Haagse kunstenaar Bouke Schuemie en wordt door keramiekatelier Struktuur68 uitvergroot tot een levensgroot standbeeld.
Maarreh…..
wat nâh?! Gein teks op me tiesjugt?
roep maah: wat mottâh op?
info@iklulhaags.nl


 

Marnix Rueb aan het tekenen

 
Wethouder Joris Wijsmuller (Cultuur) heeft de prijs uitgereikt aan de erven van Marnix Rueb.
De op 23 oktober 2014 overleden Marnix Rueb was illustrator, striptekenaar, cartoonist en eigenaar van uitgeverij Kap Nâh. Zijn bekendste stripfiguur is zonder meer Haagse Harry, de robuuste maar goudeerlijke oer-Hagenees. Meteen vanaf het begin, in 1991, is de strip een groot succes dat niet alleen beperkt bleef tot Den Haag, maar uiteindelijk heel Nederland bereikte en zelfs wereldwijd doorbrak in Haagse enclaves in onder andere Australië, Qatar, de Verenigde Staten en Canada.

De Cultuurprijs van de stad Den Haag is de belangrijkste culturele prijs van de gemeente. De prijs wordt sinds 1999 uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die op een bijzondere manier heeft gepresteerd op het terrein van de kunsten en daarmee een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het culturele belang van de stad Den Haag.

Bron: Gemeente Den Haag

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.