Secrets of the Sea

In Oneplanet kan je vanaf vandaag een prachtige koepelfilm zien: Secrets of the Sea.
In deze blog schreef ik er al over, maar ik mocht deze gisteren al bekijken.
In veel films zie je, hoe grote dieren jagen op de kleinere. Dit was altijd het standpunt van documentaires. Deze film laat de afhankelijkheid, samenwerking zien tussen de levende wezens. Met uiteraard aan het eind een les.

Naast Secrets of the Sea in het Omniversum is een fototentoonstelling van National Geografic in het Museon.
Deze vind ik ook een echte aanrader.
Het laat de gebieden zien waar werd gefilmd, maar ook verhalen van diverse zeereservaten. Succesverhalen. Bekijk ook echt de korte filmpjes op het scherm bij de tentoonstelling.
Onder de indruk was ik van een man, die zag hoe zo’n 60 jaar geleden de zee overvol was. Echter, door de intensieve visserij bleef er weinig over. Het dorp wendde zich tot de overheid met de vraag dit gebied te beschermen, in plaats van dat zij zelf voor hun onkomen de laatste vissen vingen.
Het gevolg was dat het leven weer floreerde. Het dorp heeft nu zijn inkomen uit toerisme. Natuurlijk het diepzeeduiken…
De les is volgens het dorp: neem niet meer dan wat je zelf gebruikt.
In mijn blog (lees deze voor meer weetjes, ook ten aanzien van activiteiten in de voorjaarsvakantie) schreef ik al over de film. Inderdaad onthult de film ruim zeventig maritieme soorten en de vele wonderen en mysteries van de oceanen, de fascinerende manieren waarmee de wezens met elkaar en hun omgeving omgaan. Veel zeedieren zijn van elkaar afhankelijk om te overleven. De film toont het cruciale belang van maritieme biodiversiteit om onze oceanen gezond te houden.
Echter, niet Claudia de Breij sprak de film in, maar Roos Eijmers.