Diversen

Rode zon siert de hemel

Rode zon
De rode zon van vanmiddag

Verbaasd riep mijn man me vanmorgen.
De zon is helemaal rood!
Ondanks dat ik mijn huispak nog aan had, ging ik snel naar buiten om te kijken. Want dat had ik nog nooit gezien.
En ja, de zon was helemaal rood.
Snel een foto gemaakt natuurlijk. Daarna op Google gekeken wat dat kon zijn. Tot vanmiddag. Toen verscheen er een artikel over de rode zon.

Rode zon
Zon vanmorgen: wel rood, maar het was lichter, waardoor je alleen een rode rand ziet op de foto

Bovenstaande foto is van vanmorgen. De eerste foto van de rode zon van vanmiddag. Die lijkt net op een bloedmaan.
De oorzaak las ik in het artikel van het AD.
Het is een combinatie van de orkaan en Saharastof.
Ik quote het artikel: “De sterke zuidelijke stroming die de nietsontziende orkaan Ophelia met zich meebrengt neemt ook flinke hoeveelheden Saharastof met zich mee. ,,Als je dat combineert met de flinke hoeveelheid roet- en stofdeeltjes die vrijkomen door de heftige bosbranden in Portugal en Spanje, dan krijg je wat we nu zien. Een rood-oranje zon die meer op de maan lijkt’’, zegt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza. ,,Het is niet uniek. Maar wel zeer opvallend.’’

Normaal zie je dit verschijnsel als de zon onder gaat. De lichtstralen moeten een langere weg afleggen, waardoor rode zon ontstaat. Door alle roet- en stofdeeltjes worden nu overdag de lichtstralen gebroken, waardoor hij net als bij zonsondergang rood kleurt.

Hoe dan ook, een prachtig en uniek gezicht.
Jammer dat de lucht zo stoffig is, dat de zon nauwelijks door de wolken (of het stof?) heen kan breken zodat het er niet wat “vrolijker uit ziet”.
Voor mijn gevoel lijkt het wel, of er een deken over de stad ligt. Alles lijkt stiller. Of is ook dat mijn verkoudheid waardoor ik wat dover ben? 🙂

Na de prachtige herfstdagen (met een hele hoge temperatuur, zeker gisteren) een prachtige afsluiting naar het echte herfstweer wat weer komen gaat.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.