Radiodocumentaire 10 jaar na het Leemmannetje

Vaak heb ik geschreven over het Leemmannetje: het mannetje dat met zijn vinger zit op een dukdalf.
Ken je hem niet? Kijk dan eens in het in het water op de kruising van de Bierkade en de Pletterijkade.
Het leemmannetje, in eerste instantie van klei, was illegaal neergezet. Het kreeg echter zoveel positieve reacties dat toen het klei ging afbrokkelen, het Leemcollectief de opdracht kreeg een duurzamer mannetje te maken.
Dat gebeurde en nu kan je al vanaf oktober 2012 genieten van het mannetje.

Het is (nog?) niet echt een openbaar kunstwerk, maar het is niet meer illegaal.
Getolereerd en sinds 2014 met een extra lading.
Het Leemcollectief bestond namelijk uit drie vrienden.
Het omschreef zich als volgt: LEEM is een zeer gevarieerd en onafhankelijk collectief uit Den Haag. Wij staan voor meer eigen initiatief. “Je kan de bal altijd bij een ander leggen, maar je kan er zelf ook een schop tegenaan geven…”
Na de officiële plaatsing van het polyester Leemmannetje werd het collectief (helaas) ontbonden. Bij de herplaatsing mocht ook ik aanwezig zijn en maakte bovenstaande foto van hun.

Eén van de vrienden van het Leemcollectief was Rein Specken. Hij was één van de inzittenden van het vliegtuig Malaysa Airlines vlucht MH17.
Het Leemmannetje is nu dan ook voor velen een link naar Rein. Een symbool.
Zeker met volgend jaar in het achterhoofd.
10 jaar na het Leemmannetje hebben de overige leden van het collectief, namelijk Ruiter Janssen en Ringo Mollinger, een prachtige radiodocumentaire gemaakt .
Prachtig de geschiedenis te horen en hoe er ook nu nog naar het Leemmannetje wordt gekeken. En hoe het van illegaal naar getolereerd werd en wie daarvoor verantwoordelijk is.
Het beeld is gewoon niet meer uit het stadsbeeld weg te denken. Ik hoop dat het nog lang met zijn vinger mag wijzen.
In een Haagse gracht werd er tien jaar geleden door drie vrienden brutaal een mannetje van Leem op een dukdalf geplaatst. Intussen is het ‘guerrilla beeld’ een vast onderdeel geworden in het straatbeeld. Deze radiodocumentaire gaat over de overlap tussen publieke en persoonlijke ruimte, maar bovenal over vriendschap.