Mens/Maatschappij,  Muziek

RACOON sluit Bevrijdingsfestival 2019 af

Bevrijdingsfestival 2019
Main Stage tijdens Bevrijdingsfestival 2019

Gisteren mocht ik naar het Hilton Hotel, waar de kick-off van het Bevrijdingsfestival 2019 plaats vond. Ook dit jaar op 5 mei zei Frits Huffnagel lachend. Ja, 5 mei is op een zondag, dus voor bijna iedereen een vrije dag.
Het volledige programma werd bekend gemaakt: alle organisatoren waren hier erg trots op.

Bevrijdingsfestival 2019
Catharina Abels

Programmamaakster Catharina Abels vertelde trots, dat in eerste instantie de bedoeling was dit jaar de programmering wat kalmer te houden, omdat volgend jaar 75 jaar Bevrijding wordt gevierd. Uiteindelijk bleek echter, dat er zelfs meer evenementen op het lijstje van de bevrijdingsweken stonden gepland voor dit jaar.
Ja, het Bevrijdingsfestival 2019 bestaat ook dit jaar niet alleen op een evenement op 5 mei, maar van vrijdag 12 april tot en met vrijdag 10 mei vinden er diverse activiteiten plaats in het kader van onze vrijheid.

Bevrijdingsfestival 2019
Gerard van den IJssel vertelt trots

Natuurlijk waren er toespraken. Gerard van den IJssel van de R.G. Ruijsstichting vertelde na een introductiefilm hoe ontroerd hij was, hoe het festival in Den Haag zo uit zijn jasje was gegroeid, dat het niet meer op het Spuiplein kon plaatsvinden en de locatie het Malieveld werd.
Dankbaar was hij voor alle partners.

Bevrijdingsfestival 2019
Frits Huffnagel: Den Haag is toch de beste stad!

Frits Huffnagel (voorzitter R.G. Ruijsstichting en voorzitter Bevrijdingsfestival 2019 Den Haag) memoreert nog even hoe ook Den Haag een bevrijdingsfestval kreeg. Eerst was dat niet mogelijk omdat Den Haag de artikel 12 status had en dus onder curatele stond. Maar alleen Rotterdam kón gewoon niet. Tenslotte was Den haag de “belangrijkste” stad van Nederland. Den Haag zou zelfs een voorbeeld zijn voor de andere festivals in Nederland.

Richard de Mos
Richard de Mos: het is belangrijk te herdenken

Richard de Mos was onder de indruk van alle overtuigende verhalen van Gerard van den IJssel. Vanzelfsprekend kwam de subsidie en keek hij uit naar ook het festival van volgend jaar. De bevrijding en vrijheid mag niet vergeten worden.

Bevrijdingsfestival 2019
Hoogtevrees….

Hij kreeg een cadeautje: hij mag meevliegen tijdens het Bevrijdingsfestival 2019 in de helikopter vanaf Rotterdam naar Den Haag. Een klein beetje benauwd kreeg hij het wel: hij heeft namelijk hoogtevrees.

ZIn in het festival!
Het Bevrijdingsfestival 2019 wordt top!

Hieronder de tekst zoals het op de facebookpagina staat van het Bevrijdingsfestival:

Bevrijdingsdag wordt op zondag 5 mei gevierd met een breed scala aan concerten, lezingen, stand-up comedy, interviews en andere activiteiten op het Malieveld en in het gebouw van de Tweede Kamer. Wij beseffen op deze dag dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat het de verantwoordelijkheid is van iedereen om vrijheid in stand te houden en te delen.

Naast de Mainstage bestaat het Bevrijdingsfestival Den Haag op het Malieveld uit het Sena Performers Stage, het Plein van de Vrijheid, het Vfonds Busplatform, de Den Haag Outdoor Dance Area en de Haags Hiphop Centrum Area. Uiteraard is er ook weer een grote festivalmarkt en zijn er kinderactiviteiten. Bovendien staat dit jaar opnieuw een podium van het Bevrijdingsfestival in het gebouw van de Tweede Kamer.

MAINSTAGE
Op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival Den Haag mag de Haagse gelegenheidsformatie STORM het spits afbijten, gevolgd door de groep TUMBLEWEED met bijzondere gastmuzikanten. Ook de band TOONTJE LAGER treedt hier op. Net als de Italiaanse groep THE MAGNETICS, de Surinaamse zanger JEANGU MACROOY, brassband GALLOWSTREET en hoofdact RACOON.

SENA PERFORMERS STAGE
Het tweede podium wordt geopend met een optreden van de Haagse volkszanger QUIDO VAN DE GRAAF. Daarna treedt de nineties-act 2 BROTHERS ON THE 4TH FLOOR op, gevolgd door verschillende hiphopacts zoals USAINBOYZ, LATIFAH, F1RSTMAN en JACIN TRILL. In de avond is dit podium het domein van DJ’s, zoals WEF, LUCIEN FOORT en onze Ambassadeur van de Vrijheid SAM FELDT.

VFONDS BUSPLATFORM
Een belangrijk onderdeel van het Bevrijdingsfestival Den Haag zijn de ‘bussen met een inhoudelijke boodschap’ die de hele dag vertrekken vanaf het Malieveld. Aan boord kan je luisteren naar verschillende sprekers zoals RUDI VRANCKX & THOMAS RUEB, PUUR GELUL MET HARRY GLOTZBACH EN RINUS GERRITSEN, AMER SHANATI en een vrijheidscollege door RONALD GIPHART.

DEN HAAG OUTDOOR DANCE AREA
Het Bevrijdingsfestival Den Haag werkt dit jaar voor het eerst samen met de organisatie van het dancefestival Den Haag Outdoor, die op 5 mei alvast een voorproefje geeft van het festival op 17 augustus in het Zuiderpark. In de overdekte dancetent op het Malieveld draaien onder anderen LARRYKOEK, D-RASHID, KEVIN ORDUÑA, PETER VAN LEEUWEN & MARK VAN DALE, REMY, ZIGGY en OUTSIDERS.

TWEEDE KAMER PODIUM
Ook dit jaar heeft het Bevrijdingsfestival Den Haag een podium in het gebouw van de Tweede Kamer, met een minishow van WOEZEL & PIP en concerten van SHARY-AN en de EDDY ZOËY BAND.

444 JAAR UNIVERSITEIT LEIDEN
Het is dit jaar precies 444 jaar geleden dat de Universiteit Leiden is opgericht. Alhoewel dat geen officieel jubileum is, wordt het wel uitbundig gevierd, onder meer op het Bevrijdingsfestival Den Haag. Op het Malieveld verzorgt de Universiteit Leiden een SILENT DISCO, waarbij de muziek wordt afgewisseld met POP-UP COLLEGES. In het gebouw van de Tweede Kamer komen ook lezingen.

EUROPESE VERKIEZINGEN
Op 23 mei 2019 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag komen bezoekers alles te weten over de geschiedenis van de Europese Unie, de verschillende politieke partijen en muziek uit de verschillende lidstaten. In het European Village op het Malieveld is een informatieve expositie te zien. Op het Mainstage komt een minidebat tussen kandidaten voor het Europarlement, onder leiding van parlementair verslaggever MICHIEL BREEDVELD.

Bubbels in Hilton Hotel
Bubbels tijdens de Kick-off

HAAGSE VRIJHEIDSWEKEN
Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt ook dit jaar voorafgegaan door de Haagse Vrijheidsweken met vanaf vrijdag 12 april tot en met vrijdag 10 mei ongeveer honderd activiteiten in Den Haag, van rondleidingen en exposities, tot films, concerten, debat en theater. De deuren van de ATOOMBUNKER onder het voormalige ministerie aan de Schedeldoekshaven gaan open voor publiek en de VRIJHEID-EXPRESS rijdt rond door Den Haag. Er komt een FREEDOM BOOK FAIR en er zijn Vrijheidscolleges van AAFKE ROMEIJN en NATASCHA VAN WEEZEL. THEATER NA DE DAM brengt op 4 mei een groot aantal theatervoorstellingen.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt georganiseerd door de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag, Nationaal Comité 4 en 5 mei, On The Floor Productions en AT Events. Met dank aan gemeente Den Haag, Fonds 1818, Jupiler, Sena, De Haagse Hogeschool, Cremers, Hilton The Hague, ASN Bank, Europese Unie, Universiteit Leiden, Colorworks en het vfonds.

Meer informatie: www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

 

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.