Koningshuis,  Mens/Maatschappij

Prinses Margriet aanwezig bij start The Hague Institute of Global JusticeVandaag werd in de Ridderzaal The Hague Institute of Global Justice gestart in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet.
Zij werd bij binnenkomst begeleid door burgemeester Van Aartsen
en naar haar stoel geleid.
Bij de bijeenkomst was ook de Amerikaanse oud-minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright aanwezig.
De burgemeester, prinses Margriet en Madeline Albright zaten naast elkaar op een stoel.
Na toespraken van onder andere Maxime Verhagen *)
werd een paneldiscussie gehouden tussen Madeleine Albright (voorzitter adviesraad The Hague Institute for Global Justice en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS) en prof. dr. ir. Louise Fresco (professor UvA en voormalig assistent directeur-generaal van de FAO) en Kamal Hossain (voormalig minister van Justitie en Buitenlandse Zaken van Bangladesh, voormalig VN speciaal rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Afghanistan).
Dit nieuwe internationale instituut heeft de intentie zich te ontwikkelen tot een onafhankelijk kenniscentrum op het gebied van internationaal recht, vrede, veiligheid en sociale en economische ontwikkeling.

The Hague Institute of Global Justice moet concrete antwoorden geven op internationale vraagstukken over situaties waarin het ontbreken van recht zorgt voor politieke, militaire, sociale en economische instabiliteit en ongelijkheid. Het instituut doet dit door het bundelen van internationale wetenschappelijk kennis, vanuit verschillende disciplines, actoren en geografische en culturele perspectieven.
Oprichters van het instituut zijn de Haagse Academische Coalitie (Carnegie stichting, Instituut Clingendael (mede door Hans van den Broek vertegenwoordigd), ISS Erasmus universiteit, Campus Den Haag en Grotius Centre Universiteit Leiden, Haagse Hogeschool en het T.M.C. Asser Instituut), The Hague Centre for Strategic Studies, Hague Conference on Private International Law en de gemeente Den Haag, met steun van de Rijksoverheid.

*)
Sprekers waren eerst:
Van Aartsen. Hij gaf aan, dat vrijheid niets met geloof of cultuur te maken had. Het zit in de mensheid zelf.

Verhagen legde een link naar Mladic. Elke keer als een helikopter landt in Scheveningen is het duidelijk dat Den Haag een promotor is van Recht.
Den Haag speelt bij ‘Justice’ een vitale rol. Maar ook heeft door de vele instanties die zich vestigen (het aantal blijft groeien, is de laatste jaren zelfs verdubbeld) ook veel voordelen; werkgelegenheid en inkomsten doordat veel bedrijven en mensen hierheen komen.

Nico Schrijver (interim decaan van het instituut) zei: ‘Global Justice’ geldt voor iedereen in de wereld, maar velen maken Global Unjustice mee,
Het doel van dit instituut is coördineren en onderricht. Er zullen concrete projecten worden opgezet.

Madeleine Albright gaf aan, dat men vroeger, in de Tweede Wereldoorlog niet wist wat er zich precies afspeelde. Nu weten we wel alles. Maar dat geeft ook een verantwoordelijkheid ten aanzien van het voorkómen van genocide.

Dit zijn allemaal maar een paar losse frasen van wat werd verteld, maar welke mij persoonlijk opvielen.Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.