Overweging

Overweging ten aanzien van politiegeweld

Mitch Hendriquez
Klein herdenkingsplekje voor Mitch tijdens eerste demonstratie

Wat was vorig weekend geweldig.
Night at the Park en Parkpop. Een feest voor mij.
En mijn lijf wilde zelfs ook nog best meewerken.
Plots beheerste het vreselijke nieuws van Mitch Hendriquez het nieuws. Maar ook mijn gedachten.
Eerst overheerste grote woede. Woede om het optreden van de politie. Daarna woede om hoe sommigen omgingen rond politiebureau De Heemstraat.
Hoe haal je het in je kop om mensen, bedrijven enz. die nergens debet aan zijn zo te benadelen?

Daarna kwam de periode, waarin ik probeerde alles op een rijtje te zetten.
Ja, Mitch was dom geweest. Als je wordt aangehouden werk je mee.
Ja, de agenten hadden direct voor medische zorg moeten zorgen.
Ja, het O.M. had nooit met de eerste verklaring naar buiten mogen komen, zonder vooraf te controleren of dit wel correct was. Deze werd dan ook nadat filmpjes openbaar te zien waren ingetrokken.
Ja, de relschoppers waren faliekant fout.

Persoonlijk walg ik van de rellen: ik vind het geweld dat is gebruikt door vele demonstranten buitensporig. Ik hoop, dat met de stille tocht van vandaag de rust weer wat terugkeert. Hoe anders was deze tocht dan alle demonstraties in de Schilderswijk van de afgelopen dagen….
De betrokken politieagenten als moordenaars zien doe ik in dit geval ook niet. Ik vind wel dat door hun optreden hun dood door schuld c.q. nalatigheid kan worden verweten.

Vaak spraken we thuis over de gebeurtenissen.
Mijn man, een “oude” Schilderswijker, vertelde dat er wel degelijk veel misstanden zijn in de Schilderbuurt ten aanzien van discriminatie, racisme en buitensporig politiegeweld bij de politie.
Op diverse media lees je dat nu ook terug. Veel opinies, die veelal erop neer komen dat dat inderdaad plaatsvindt.
Natuurlijk is er onderzoek gedaan of dat het geval is (en ontkend wordt), maar lees dit  bericht en deze met de brieven van ex-agenten maar eens. Het geeft een ander beeld weer, dan wat wordt voorgespiegeld.
Ik moet bekennen dat ik alleen maar kan schrijven, wat ik met eigen ogen zie en meemaak. Onderzoek heb ik er niet naar gedaan, buiten de diverse stukken die de afgelopen dagen voorbij zag komen. Wat ik wel merk is dat er verschillende agenten zijn. Sommigen benaderen diverse mensen op een andere manier.
Het zou aanbevelingswaardig zijn als een nieuw, nu diepgaander en zeker onafhankelijk onderzoek te verrichten naar het politie optreden in zijn totaliteit. In hoeverre is er sprake van discriminatie en willekeur? Hoe kan dit worden opgelost en is dit niet het geval (waar ik overigens mijn vraagtekens bij zet) hoe kan de beeldvorming veranderen? Dit onderzoek zou vanzelfsprekend ook zonder voorkennis van de diverse politiebureaus moeten plaatsvinden zodat een reëel beeld wordt geschept. Tenslotte zou iedereen respect moeten hebben voor hulpverleners die dagelijks hun leven wagen voor onze veiligheid. In elk werk komen menselijke fouten voor, helaas. Maar iedereen moet op eenzelfde wijze worden behandeld. Zeker in deze tijden waar armoede en vaak uitzichtloze situaties voorkomen zou iedereen op de overheid moeten kunnen vertrouwen. Dit moet weer teruggewonnen worden.

Ik eindig met mijn diepe respect voor de wijze waarop zijn familie is omgegaan met de hele gang van zaken. Ik wens hun heel veel sterkte met het verwerken van het grote verlies.

Please follow and like us:

2 reacties

  • Frances van Rijn

    De familie hangt het pacifisme aan. Zij walgt van het geweld en weten ook zeker dat er van discriminatie geen sprake is. Er was zelfs een Antilliaanse agent bij betrokken. Als je staande wordt gehouden en je verzet je en je blijft je verzetten mag wettelijk de nekklem worden toegepast. De gevolgen van het verzet zijn voor alle partijen verschrikkelijk. De rellen in de Schilderswijk zijn georganiseerd en gericht tegen onze rechtstaat. De schade wordt door de burgers betaald. Van Aartsen was niet welkom bij de stille tocht. Zouteloos figuur zonder ruggegraat…Den Haag mooie stad om je voor te schamen.

  • Freek Kraak

    In grote lijnen ben ik het wel met uw overweging eens. Maar ik vind wel dat er kritisch moet worden gekeken naar methoden als de nekklem (moet die niet worden afgeschaft, want te gevaarlijk?), agenten best nog wat meer beheerstechnische, vooral psychologische, vaardigheden kunnen gebruiken plus kennis van achtergronden, zeden en gewoonten van mensen met een andere culturele achtergrond. Dit alleen al om zaken niet onnodig uit de hand te laten lopen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.