Stadsnieuws

Opening fietsenvleugel Den Haag Nieuw Centraal door wethouder Peter Smit

opening nieuwe fietsstalling

 

Vandaag  werd de nieuwe tijdelijke fietsenvleugel feestelijk geopend door wethouder Smit (Verkeer, Binckhorst en Milieu).

Na een inleidend praatje voor alle pers, kwamen opeens twee Pieten aangereden, die hun fiets verkeerd wilden stallen.

Peter Smit liep op hun af waarna zij uiteindelijk met zijn drieën -met fiets- de trap naar de stalling opliepen.

Boven strooiden zij uiteraard snoepgoed J

 

pepernoten en snoepgoed 

 

Vanaf nu kan dus iedereen zijn bij station Den Haag Centraal gratis en overdekt stallen. De stalling staat naast spoor 1 aan de zijkant van het busplatform (bij de Rijnstraat).

 

trap met fietsrichel

De vleugel blijft staan voor een periode van ongeveer vijf jaar, totdat de fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein klaar is.


 

Er is voorlopig plaats voor 400 fietsen op de eerste verdieping van deze vleugel. Deze is door middel van een trap met fietsrichels (schrijf ik dat goed?) bereikbaar.


 

En daar zit mijn eerste kritiekpunt.

Voor een mobiel iemand ideaal!

Maar voor ouderen en minder valide personen een ramp om met fiets naar boven en vooral naar beneden te komen.

Gelukkig is de hellingshoek niet erg steil; maar ik zou er echt niet met mijn stevige fiets naar beneden durven lopen!
Het tweede probleem is, dat je je fiets als je hem in de stellage schuift, omhoog moet tillen. Dus bukken en de fiets omhoog tillen!

 

 

 

 

 

 

 

 

meneer van de Fietsersbond in gesprek met de Pieten

 

Gelukkig wist Daan Goedhart van de Haagse Fietsersbond mij te vertellen, dat dat ook hun bezwaar was geweest. In de fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein zal dat probleem opgelost zijn.

Er komt een soort rolband, waar je met fiets en al naar beneden en boven kan. Ook zou er een lift worden gerealiseerd.

 

Wanneer in 2009 de verbouwing van de stationshal begint, sluit de fietsenstalling onder het station. De fietsen die hier staan kunnen dan terecht in het dan te openen betaalde gedeelte van de vleugel; ik denk dat dat de tweede verdieping is (of het gratis en betaalde deel worden dan omgewisseld?). Er zijn namelijk twee lagen. Door de bouwwerkzaamheden kunnen er volgend jaar geen fietsen meer op het Koningin Julianaplein staan.

 

honderden fietsen voor het station 

 

Rond station Den Haag Centraal staan nu nog veel fietsen op verboden plaatsen, zoals tegen lantaarnpalen of op blindengeleide stroken.

Kijk maar op de foto, hoeveel fietsen er wel niet geplaatst zijn op en naast de fietsbeugels.

De trein is natuurlijk veel makkelijker (en gezonder!) bereikbaar met fiets dan met de auto. Parkeren hoef je in het centrum al helemaal niet te proberen. Een fietsenstalling is dus echte noodzaak.

Fietsen die niet in de rekken of in de fietsvleugels staan zullen vanaf 1 december door handhavers eerst als waarschuwing worden verplaatst naar een daarvoor ingericht gedeelte op het Koningin Julianaplein. Fietsen die langer dan 7 dagen niet zijn gebruikt worden naar het gemeentelijk depot aan de Binckhorst gestald waar de eigenaar hem tegen betaling weer kan ophalen (je zal maar ziek zijn!)

 

fietsvleugel 

 

Persoonlijk vind ik de nieuwe fietsvleugel erg lelijk; het was dan voor mij ook een opluchting toen ik hoorde dat het een tijdelijke maatregel was. Maar er  gebeurt veel in het gebied rond Den Haag Centraal.

Ik quote een stukje uit het persbericht:

 

“De fietsenvleugel is onderdeel van Den Haag Nieuw Centraal. Het project bestaat uit zeven onderdelen: de verbouwing van de stationshal, de bouw van kantoren en woningen op het Koningin Julianaplein, de modernisering van het winkel- en dienstencentrum New Babylon, de ontwikkeling van het Anna van Buerenplein tot een aantrekkelijk en multifunctioneel ontmoetingspunt, de overbouwing van het busplatform, het Haags Startstation Erasmuslijn en de herinrichting van de openbare ruimte.”

 

Meer informatie over het project is te vinden op deze link 

Please follow and like us:

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.