Politiek,  Stadsnieuws

Ondertekening akkoord schoonmakers Rijksoverheid

Ondertekening op het Plein

 

Vandaag werd op het Plein  door onder andere minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Ton Heerts (voorzitter FNV) onder toeziend oog van diverse schoonmakers het akkoord ondertekend voor schoonmakers werkzaam bij de Rijksoverheid ondertekend.

 

Asscher ontvangt gele stropdas

 
Voor Minister Asscher was een cadeau: hij kreeg een stropdas gemaakt van poetslappen. Geel: dezelfde kleur als de stropdassen en handschoenen die de schoonmakers om hadden omdat zij nu ook ambtenaren zouden worden.

 

Heerts slaat met hand op de tafel

 

Schoonmakers komen na een lange discussie en stakingen nu eindelijk geleidelijk in dienst bij de Rijksoverheid. De ministerraad heeft ingestemd met het onderhandelaarsakkoord over de arbeidsvoorwaarden voor de schoonmakers. Voor de inbesteding wordt de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) opgericht onder verantwoordelijkheid van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Naar verwachting start de RSO begin 2016 met haar schoonmaakwerkzaamheden.

 

Asscher gaat men schoonmakers op de foto

 
Schoonmakers die straks in dienst komen van de RSO worden rijksambtenaar. Bij hun overgang naar de RSO gaan ze er netto niet op achteruit. Daarnaast gelden de gebruikelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals het recht op een reiskostenvergoeding.

 

Asscher en Heerts met schoonmakers op de foto

 

Heerts stropt stropdas

De overeenkomst voor de arbeidsvoorwaarden van de schoonmakers geldt tot en met 31 december 2020. Dat is de periode waarbinnen de RSO naar verwachting de werkzaamheden in alle rijkslocaties in beheer heeft genomen. Het gaat tegen die tijd om ongeveer 2000 schoonmakers.

Het kabinet kiest voor een geleidelijke inbesteding. Met de bonden en de huidige werkgevers vindt overleg plaats over een zorgvuldige overname van werkzaamheden en instroom van medewerkers. Daarbij worden bestaande contracten gerespecteerd. Pas bij afloop van een contract kunnen schoonmakers in dienst worden genomen. De inbesteding zal voor het Rijk budgettair neutraal plaatsvinden.

Met de inbesteding wil het kabinet de schoonmakers als gewone collega’s deel van de Rijksoverheid uit laten maken. Daarmee voert het kabinet de afspraak in het regeerakkoord uit om de positie van werknemers in de facilitaire dienstverlening te verbeteren.

Bron: Rijksoverheid

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.