Neha Gupta wint Internationale Kindervredesprijs 2014

Er was één gevoel dat mij dinsdag 18 november overheerste: diep respect.
In de Ridderzaal werd namelijk voor de tiende maal de Internationale Kindervredesprijs uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de rechten van het kind.
Met deze prijs zet KidsRights een dapper kind in de schijnwerpers. Een onafhankelijk Expert Comité selecteert de winnaar uit nominaties vanuit de hele wereld.
Ik arriveerde in een superbeveiligde Ridderzaal.
Zelfs de foto- en cameratassen van alle media werden door speciale honden “besnuffeld”.
Toen het indrukwekkende programma begon, zat ik op een prachtige plek in de bijzondere zaal.
De presentatie lag in handen van journalist Rob Trip, waarna diverse toespraken werden gehouden, zoals van Staatssecretaris (gezondheid) Martin van Rijn, Caroline Princen (ABN Amro) en de winnaar van de Nobel Prijs 2014 Kailash Satyarthi.

Hierna was een muzikaal intermezzo,

waarna de aanwezige winnaars van de vorige Kindervredesprijzen individueel een woord spraken.
Na nog een aantal toespraken en muziek, kwam Desmond Tutu (winnaar van de Nobelprijs 1984) op het podium. Ook hij hield een zeer sterke toespraak. Kijk niet toe. Ook als individu kan je het verschil maken. Al ben je jong. “Oldies”!
Het moment was toen daar voor de bekendmaking van de winnaar. Dit jaar ontving Neha Gupta uit handen van Desmund Tutu een studiebeurs en het beeldje ‘Nkosi’, dat laat zien hoe een kind de wereld in beweging brengt.
Aan de Kindervredesprijs is een projectfonds verbonden van €100.000,-, dat wordt geïnvesteerd in projecten die verbonden zijn aan het thema van de winnaar.
Neha (18) woont in Philadelphia (VS) en is van Indiase afkomst.
Tijdens het jaarlijkse bezoek aan haar grootouders in India realiseerde Neha zich toen ze negen jaar oud was dat weeskinderen minder mogelijkheden in het leven hebben dan zijzelf.
Eenmaal thuis richtte ze haar eigen stichting op: Empower Orphans.
Wat startte als een geldinzamelingsactie in de buurt, groeide uit tot een organisatie die al meer dan een 1 miljoen dollar inzamelde en 25.000 kinderen hielp in India én in haar eigen land.

Een prachtig muziek sloot de middag af.
Prachtig was het moment, toen Tutu opstond en meedanste met Hope Maine, een Afrikaanse zanger.
De media mocht nog even mee voor een groepsfoto van zowel de winnares van dit jaar, als die van voorgaande jaren met Desmond Tutu en Koning Willem-Alexander.
Een voor mij enorm indrukwekkende middag, mijn complimenten voor een geweldig georganiseerde uitreiking die vlekkeloos verliep.
Mijn motto dat iedereen de zandkorrel of de druppel water kan zijn die de zee of woestijn vormt is nog meer bevestigd.
Hoop en niet toezien wat er om je heen gebeurt, maar actie: daar draait het om in deze wereld.
En diep respect voor zoveel jonge mensen die al zo vroeg dit besef hebben en ondanks gevaar dat sommigen wel degelijk moeten ondervinden toch doorzetten hun doel te bereiken.