Koningshuis

Landmacht brengt vaandelgroet op Plein 1813

Vaandelgroet

 

De Koninklijke Landmacht bestaat 200 jaar. Dit werd vandaag gevierd met een openbare vaandelgroet aan de koning.
Maar liefst 1.500 militairen namen hieraan deel, de meesten in ceremonieel uniform. Dat is meer dan op Prinsjesdag. Daarbij zijn zo’n 600 militairen betrokken.


 

Prachtig al die paarden

 

Als kersverse oma (en best moe) twijfelde ik lang, bijna te lang, of ik wel zou gaan. Een accreditatie had ik tenslotte niet aangevraagd, dus of ik wat zou zien was de vraag en energie speelde ook best parten, Maar het is zo bijzonder, dat ik toch op het nippertje op de snorfiets ben gestapt om naar Plein 1813 te rijden. In de omgeving was bijna alles afgesloten (wat niet echt was aangegeven, maar wel te verwachten) dus lopend naar het prachtige standbeeld gegaan. Omdat ik op het laatste moment had besloten te gaan, had ik niet de goede camera bij me, dus geen heel bijzondere foto’s, maar wel waardevol voor mij.

 

de eerste militairen die hem begroetten

 
De vaandeldragers van ieder regiment en alle korpsen van de Koninklijke Landmacht bachten als eerbetoon een groet aan de koning, die hun op een podium begroette.

 

lange rijen van diverse militairen in ceremonieel kostuum

 

De vaandelgroet wordt alleen bij heel bijzondere gelegenheden gehouden. Dit jaar is dat wegens de viering van het 200 jarig bestaan van de Koninklijke Landmacht.
De vorige vaandelgroet aan een Nederlands staatshoofd was in 1980 rond de troonsafstand van Koningin Juliana. Toen was het evenement echter niet openbaar.

 

Koning Willem-Alexander in uniform

 

Koning Willem-Alexander was gekleed in uniform, al legde hij met ingang van 30 april 2013 zijn taken neer als militair. Bij ceremonies mag hij militaire uniformen blijven dragen, echter zonder rangonderscheidingstekens. Op het uniform van de prins worden de epauletten die de rang aangeven vervangen door een speciaal ontworpen teken, het Koninklijk Distinctief. Het wapenbeeld bestaat uit de Rijksappel, het Rijkszwaard en de Scepter, symbolen van de Koninklijke macht.
 

Oranje Boven!

 
Na de Vaandelgroet werd door de militairen “Oranje Boven” (wat we eigenlijk alleen als liedje kennen, maar wel degelijk een kreet was/is) geroepen en het Wilhelmus gezongen en gespeeld.
Hierna verliet Koning Willem-Alexander Plein 1813 in een koets richting Paleis Noordeinde.

Please follow and like us:

3 reacties

  • Geertje

    Dank je!
    En ja, ik stond niet verkeerd!
    Gelukkig de goede kant gekozen met de snorfiets.
    Jammer alleen van de koets en de allereerste sfeerplaatjes die ik miste.
    De jouwe zijn werkelijk schitterend!

  • Ferry

    Krankzinnige folklore , en verheerlijking van het militarisme , operette achtige toestanden op het plein 1813 ….geschatte kosten … 400.000 euro
    Hopelijk is dit een van de laatste onderdanigheden naar Koning Bier (voormalig prins pils) toe !

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.