Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Landelijke campagne Lush voor eerlijk referendum West PapoeaLush lanceerde woensdag 16 november samen met Free West Papua een landelijke campagne en een burgerintiatief om de Nederlandse regering op te roepen tot het initiëren van een nieuw en eerlijk referendum om daarmee alle West-Papoea’s de mogelijkheid te bieden om hun eigen toekomst te bepalen. Daarnaast roept Lush ook op voor de vrijlating van alle West-Papoease politieke gevangen.
In navolging van de lancering in Amsterdam, werd ook in Den Haag extra aandacht worden gegeven aan deze campagne op zaterdag 19 november. Een van de Lush medewerkers stond geschminkt voor de Morgenster  terwijl haar mond was dichtgeplakt.
Vervolgens bacht de West-Papoease band ‘Mambesak’ inheemse liederen ten gehore.


In de week van 14 tot en met 20 november, zullen alle Lush winkels in Nederland met trots de Morgenster vlag in hun raam hangen. De iconische rood, wit en blauwe vlag is een symbool geworden van het verzet en de roep voor onafhankelijkheid van de bevolking van West-Papoea. Sinds het vertrek van de Nederlanders en de bezetting van Indonesië is het hijsen van de vlag verboden en zijn er veel mensen vervolgd en gevangen genomen door dit toch te doen. Niet alleen het hijsen van de vlag wordt bestraft, ook de vreedzame demonstraties waarin de West-Papoea’s vragen om een nieuw referendum, worden met gewelddadige acties van de Indonesische politie en leger vergeld.

Na het vertrek van de Nederlanders begin jaren ’60 en de overdracht aan de VN werd er een belofte gedaan voor een open en eerlijk referendum zodat de bevolking van West-Papoea kon kiezen voor een onafhankelijk West-Papoea of een voortzetting van de inlijving met Indonesië. Dit referendum, genaamd “The Act of Free Choice” was een groot schandaal. Slechts 1026 zorgvuldig uitgekozen West-Papoea’s werden ‘onder schot’ gedwongen voor een annexatie bij Indonesië. De VN en Nederland hebben omwille van de angst voor het oprukkend communisme en de economische belangen de uitslag van dit referendum rechtsgeldig verklaard. Sindsdien strijdt West-Papoea voor een nieuw en eerlijk referendum en daarmee voor onafhankelijkheid en vrijheid.Please follow and like us:

2 reacties

  • Oscar

    Duidelijk artikel dit. Voor het burgerinitiatief zijn er 40.000 handtekeningen nodig.
    Tekenen doe je op //westpapoea.petities.nl iedereen zijn stem is hard nodig om het onrecht recht te zetten.
    Iedereen tekenen en rondsturen, het gaat hier om een hele bevolking waarvan 1/3 inmiddels vermoord is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.